Takarókkal óvják a Rhone-gleccsert

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2013. június 28. péntek
Svájci kutatók minden nyáron a végsőkig elmennek, hogy megvédjék az Alpok egyik legidősebb ismert gleccserét.
Több kilométernyi védőtakarót helyeznek el az ősi jég mozgásban lévő halmaira, hogy fékezzék az átlaghőmérséklet fokozatos emelkedésével járó éves olvadást. A Rhone-gleccser ugyanis – mely a svájci Alpok szívében a Rhone-folyó forrása – az utóbbi 150 évben drámaian összezsugorodott.

Az innovatív módszert emellett úgy alkották meg, hogy a látogatók a lenyűgöző ősi jeget teljesen egyedülálló perspektívából vehessék szemügyre: alagutat fúrtak a gleccserbe, mely elég nagy ahhoz, hogy át lehessen rajta sétálni, így az érdeklődők majdhogynem visszaléphetnek az időben egy olyan világba, amely több ezer éve nem látott napfényt.

A jégminták korábbi elemzése alapján a gleccser keletkezését legalább a 17. századra tették. Ám a korszerűbb technológia és néhány nemrégen napfényre került kőzet segítségével kiderült, hogy az ősi képződmény legalább 11 ezer 500 éves.

A Lamont-Doherty Earth Observatory kutatói kiderítették, hogy az Alpok nagyobb jégfolyamai az idők folyamán a klímaváltozásra reagálva zsugorodnak és híznak. Az olvadó gleccser feltárta kőzetek izotópos vizsgálata pedig kimutatta, hogy a holocén időszak – az utolsó jégkorszak végétől, azaz mintegy 11 ezer 500 évvel ezelőtt - nagy részében a Rhone-gleccser kisebb volt, mint napjainkban. Eme kormeghatárzó technikával úgy vélik, modelljüket más gleccsereknél is alkalmazhatják, hogy globális képet alkothassanak a holocén időszakról.
Az adatokat fel lehet használni annak előrejelzésére is, a klímaváltozás jelenlegi trendjeit figyelembe véve milyen ütemben zsugorodnak majd az óriási képződmények.

Hirado.hu, kulturpart

You have no rights to post comments