Jövőfórum: párbeszédet kezdeményez Ausztriában az Egyház

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2013. június 24. hétfő

A „Jövőfórum” célja, hogy széles körű párbeszéd induljon egyházi és társadalmi kérdésekről Ausztriában. „A fórum nem egyházi köldöknézegetés, hanem olyan párbeszédre törekszik, mely konstruktívan hozzá tud járulni a társadalmat foglalkoztató kérdésekhez” - nyilatkozta pénteken Bécsben a püspöki kar ülését követő sajtótájékoztatón Christoph Schönborn bíboros, Bécs érseke.

Az osztrák püspöki konferencia nyári ülésén döntött arról, hogy az Egyház a társadalom felé nyitott, „strukturált párbeszédfolyamatot indít el a kor kérdéseivel és kihívásaival kapcsolatban" - közölte az érsek.

Az osztrák püspöki kar a fórum elindításával Ferenc pápa egyik elsődleges szándékát valósítja meg: Ferenc pápa határozottan fellép a „felpuhított wellness kereszténység” ellen, és elutasítja az önmaga tengelye körül forgó, nárcisztikus, elvilágiasodott Egyházat. Ferenc pápa szerint az Egyház legfőbb feladata Isten igéjének hirdetése. Lépnie kell a szekuláris társadalom felé, és ott kell tanúságot tennie az evangéliumról. El kell jutnia földrajzilag is a peremen élők közé, és az emberi létezés határhelyzeteihez is utat kell találnia. A pápa ezen hozzáállása meghatározó az Egyház reformja számára.

Christoph Schönborn elmondta, a párbeszéd négy nagy témakört ölel fel: család és párkapcsolat, oktatás és munka, az Egyház és a társadalom Ausztriában, valamint az igazságosság és az ökológia a világban.

A püspöki kar célja, hogy széles körben bevonják a párbeszédbe a társadalmat. A társadalom nagy változásokat él meg, ezért keresik tudatosan a párbeszédet az érintettekkel, szakértőkkel, a másként gondolkodókkal, és azokkal is, akik kritikusak a keresztény hittel és az Egyházzal szemben. Nem zárnak ki olyan kényes témákat sem, mint a papi cölibátus és az elváltak újraházasodása , de ezeket „tágabb összefüggésbe” helyezik.

A párbeszéd feltétele a vélemény szabad kinyilvánítása

Schönborn érsek kritikával illette, hogy az Egyház vélemény nyilvánítása sok esetben nem kívánatosnak minősül, ez történt minap a homoszexuális párok örökbefogadása kapcsán kifejtett álláspontjukkal. Ugyanakkor a katolikusoknak is el kell fogadniuk, hogy sokan nem osztják az általuk képviselt véleményt, és tiszteltettel kell viszonyulniuk a másként gondolkodókhoz. 

Mind az Egyház, mind a szekularizációt megélő társadalom sokat kaphat a párbeszéd folyamatában. Az Egyháznak meg kell tanulnia jó érvekkel alátámasztva képviselni a keresztény álláspontot. Párhuzamosan a szekuláris társadalomnak is jót tesz, ha nem zárkózik el attól, hogy megismerje a korunk problémáira adott keresztény válaszokat.

A „Jövőfórum” tartalmi kísérői a püspöki kar részéről Schönborn bíboros és  Alois Schwarz püspök. A moderáció a Katolikus Akció feladata. Gerda Schaffelhofer, a Katolikus Akció elnöke aktív részvételre buzdított a sajtótájékoztatón, megfogalmazva, az Egyház mindannyiunk közös ügye. Schaffelhofer szerint a párbeszéd során megtapasztalhatják az emberek, hogy az evangélium erőt jelenthet az eligazodásban, rendteremtésben, bátorságot és biztatást adhat.

A „Jövőfórum” megnyitóját a tervek szerint 2014. szeptember 22-én tartják.

Katppress/Magyar Kurír

You have no rights to post comments