Szép új világ - bíróság előtt a melegmagazin kinyomtatását visszautasító vállalkozó

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2013. május 30. csütörtök

Bírósági eljárás elébe néz egy fiatal észak-írországi nyomdász, amiért nem volt hajlandó kinyomtatni egy homoszexuálisoknak szóló szexmagazint.

A 28 éves Nick Williamson portadowni nyomdáját a MyGayZine meleglap kereste meg azzal, hogy mennyiért vállalná el a magazin kinyomtatását. A fiatal vállalkozó azt válaszolta Danny Toner szerkesztőnek: annak szellemisége ellenkezik a hitével, és a magazin jellege miatt nem tud nekik árajánlatot adni. Magyarul Williamson visszautasította a megkeresést.

Tonner teátrálisan azzal reagált: sokkolta és sérti a nyomda elutasítása, ezért bíróság elé viszi az ügyet, ami most az észak-írországi esélyegyenlőségi bizottság előtt van.

2000-ben Kanadában Scott Brockie már vesztett egy pert az ontariói emberi jogi bizottság ellen, ami azt mondta ki, hogy nem volt joga a nyomdásznak elutasítani egy homoszexualitást reklámozó vállalkozás levélpapírjának kinyomtatását. Ugyanakkor az ügyben a bíróság azt is kimondta, hogy Brockienak joga van visszautasítani olyan megbízásokat, amelyekről alátámasztható, hogy vallásos meggyőződésével ellentétesek.

Nick Williamson egyébként kijelentette, hogy heteroszexuálisoknak szóló szexlapot sem nyomtatna ki, mivel keresztény meggyőződésével az is ellentétes volna. Az esetről a christian.org.uk számolt be még május 10-én.

 

Magyar Kurír

(szg)

You have no rights to post comments