Twitter bejegyzés miatt ítélték el a zongoristát

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2013. április 16. kedd
"Istenhitre akarnak rávenni azzal, hogy másfél év börtönre ítéltetnek." Végül "csak" tíz hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte egy isztambuli bíróság hétfőn Fazil Say neves zongoraművészt és zeneszerzőt, mert egy közösségi oldalon a muzulmán vallást sértőnek ítélt kijelentéseket tett.
 Fazil Sayt, aki nem volt jelent a tárgyaláson, "a lakosság egy részének vallási értékei ellen irányuló inzultusban" találták bűnösnek, miután Twitter-oldalán provokatív megjegyzéseket tett a muzulmánokkal és az iszlámmal kapcsolatban.
A 43 éves virtuóz muzsikus ügyvédje a tárgyalás után semmilyen nyilatkozatot sem tett a sajtónak. Perének első, tavaly októberi meghallgatásán a művész ártatlannak vallotta magát a vallásgyalázás vádjában. A leghatározottabban visszautasította a vádakat, miszerint sértő megjegyzéseket tett az iszlámra. Az ateizmusáról ismert művész a Twitterre írt bejegyzéseiben taglalta a vallás és az iszlám követőinek ügyét, s minősítésekbe is bocsátkozott.
Akkor benyújtott írásbeli védekezésében a zongoraművész biztosította a bíróságot, hogy véleményével senkit sem akart megsérteni, üzenetei azoknak szóltak, akik ki akarják használni a nép vallási értékeit. Elsősorban az iszlamista mozgalmakra célzott. A médiában azután az iszlamista mozgalomban gyökerező, kormányzó Igazság és Fejlődés Pártját (AKP) vádolta az ellene indított üldözéssel.
"Politika az egész, az AKP emberei állnak mögötte - mondta decemberben a CNN-Türk hírtévének. - Istenhitre akarnak rávenni azzal, hogy másfél év börtönre ítéltetnek." Néhány hónappal korábban jelezte, hogy emigrál, ha elítélik. A másfél év börtönnel Say arra utalt, hogy a vádhatóság először ilyen büntetési tételt kért rá.
(kulturpart)

You have no rights to post comments