A Gyermek katonák világnapján

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2013. február 23. szombat

„Az emberi jogi szervezetek becslései szerint az utóbbi hónapokban Maliban körülbelül ezer gyermek katonát kényszerítettek arra, hogy harcoljon az iszlamisták oldalán...”

A Gyermek katonák világnapja alkalmából a Caritas Internationalis német csoportja közleményt adott ki, melynek célja felhívni a szervezet támogatóinak figyelmét a világban dúló „katonai konfliktusok több ezer gyermek résztvevőjének” helyzetére. Az ENSZ 250 ezerre becsüli a fegyveres harcokban való részvételre kényszerített gyermekek számát a világon.

„Az emberi jogi szervezetek becslései szerint az utóbbi hónapokban Maliban körülbelül ezer gyermek katonát kényszerítettek arra, hogy harcoljon az iszlamisták oldalán” – írja a német Karitász által a Gyermek katonák világnapjára (február 12.) kiadott dokumentum. A Kongói Demokratikus Köztársaságban még rosszabb a helyzet: itt legalább hétezer fiút és lányt vetettek be a milicisták és az állami hadsereg elleni összecsapások során. Az ENSZ 250 ezerre becsüli a fegyveres harcokban való részvételre kényszerített gyermekek számát a világon.

A Caritas Internationalis Fribourg-en-Brisgauban működő csoportja már hosszú ideje igyekszik segíteni az Afrikában és Ázsiában élő gyermek katonákat, hogy „képesek legyenek visszatérni a civil életbe”. „Gyermekek bevetése a háborúkba sajnos több országban is a mindennapi gyakorlat részét képezi, nekik kívánunk segítséget nyújtani – nyilatkozta Oliver Müller, a német Karitász igazgatója. – A közelmúlt eseményei azt mutatják, hogy az elkövetők kézre kerítése és a jogi körülmények javítása terén elért sikerek ellenére még mindig nagyon távol állunk e szégyenletes háborús bűncselekmény teljeskörű felszámolásától.”

A Kongói Demokratikus Köztársaságban a Caritas Internationalis négy központot is működtet a gyermek katonák megsegítésére. A hozzájuk kerülő fiúk és lányok száma a fegyveres harcok miatt az utóbbi hónapokban megduplázódott. Kiszabadításuk után a gyermekeket három hónapon keresztül orvosi és pszichológiai ápolásban részesítik. Céljuk, hogy a gyermekeket a kezelés után vissza tudják vezetni a családjukhoz.

La Croix/Magyar Kurír

You have no rights to post comments