Kik adakoznak az államadósság elleni alapba?

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2013. február 19. kedd

A kormány 2011 áprilisában hozta létre az Összefogás az Államadósság Ellen Alapot, ahová magánszemélyek és vállalkozók fizethetnek be pénzt, ami aztán a a Nyugdíjreform és Államadósság-csökkent? Alapon keresztül adósságtörlesztésre megy. Az eddigi legnagyobb egyszeri befizetést egy egyházmegye adta...

Kiderült, hogy eddig csupán három parlamenti politikus költött a nemes célra: Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter minden hónapban fizetésének egy bizonyos százalékát fizeti be a számlára (amit eddig is tudtunk), rajta kívül azonban csak Surján László és Selmeczi Gabriella viseli szívén az adósságmutató-állását. Surján 4 300 000, Selmeczi 2 000 000 forintot tett be a közösbe.

A befizetők között van Schmitt Pál volt köztársasági elnök is, aki 980 000 forinttal faragott le a több mint 22 ezer milliárdos számlából.

Az eddigi legnagyobb befizetést a 2010-ben a Fidesz-KDNP kampányrendezvényén is részt vett Kiss Rigó László megyéspüspök – egykori ferencvárosi futballkapus, a gyulai fociakadémia megalapítója – vezette Szeged-Csanádi Egyházmegye teljesítette. Az egyházmegyétől már kétszer 30 millió forint érkezett a számlára, vagyis a befizetett pénz majdnem negyedét ők adták.

A legtöbbet befizető magyar vállalkozó Szomor Dezső apalypusztai mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozó, holtversenyben a második helyen pedig a pornóiparban milliárdossá, és az egyik leggazdagabb magyarrá lett Gattyán György Docler-tulajdonos és egynéhány inkognitóban adakozó magánszemély áll, egyenként 5 000 000 forintos befizetésekkel.

Az alapba tavaly év végéig összesen 264 205 727 forintot fizettek be – ez a múlt év végi adósságnak 0,00118 százaléka –, ami 1998 darab befizetésből jött össze. Idén eddig 22 befizetés volt, ami 5,8 millió forinttal növelte az alap vagyonát.

(index cikk alapján)

You have no rights to post comments