Közép- és Kelet-Európa: Visszatérés az élethez

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2013. január 14. hétfő
Január 20-án mutatják be Amerikában a magyar és lengyel életvédő mozgalomról szóló, Magyarországon és Lengyelországban forgatott, Közép- és Kelet-Európa: Visszatérés az élethez című dokumentumfilmet. Anyagi támogatás híján egyelőre nem lehet tudni, mikor mutatják be magyarul a filmet - derült ki az Alfa Szövetség vezetőjének nyilatkozatából.

A dokumentumfilmet a Human Life International, a világ legnagyobb katolikus életvédő szervezete, készítette a magyar és lengyel életvédő mozgalomról készített. „Ezek az országok válságban vannak. Tenniük kell valami radikálisat, hogy eltávolodjanak a halál kultúrájától, különben eltűnnek a térképről” - nyilatkozta a film kapcsán Joseph Meaney, a szervezet nemzetközi koordinációs igazgatója.

Az Egyesült Államok az abortusz legalizálásának negyvenedik évfordulójára készül. A HLI ezzel párhuzamosan a napokban tesz közzé egy dokumentumfilmet, amely bemutatja azt a perspektívát, amellyel az amerikaiaknak szembe kell néznie az élet és a család védelme terén, a lengyel és a magyar példa alapján. A film fontos tanulságokat emel ki, és reményre ad okot, a néző elé tárva két keresztény nemzet küzdelmeit, hogy visszanyerjék kulturális identitásukat és hagyományaikat az élet kultúráját felvállaló társadalom építése során.

Közép- és Kelet-Európa: Visszatérés az élethez című dokumentumfilmet az EWTN amerikai katolikus tévécsatorna mutatja be január 20-án; majd ismét műsorára tűzi január 25-én, a hagyományos washingtoni életvédő felvonulás napján.

„Lenyűgöző azt megtapasztalni, hogy ezek a hagyományosan keresztény nemzetek, amelyeket a történelem legrombolóbb ideológiái, a kommunizmus és a nácizmus pusztította, jelentős jogi fordulatot valósítottak meg az élet és a család védelme terén. Jelenleg egy harmadik „izmussal” küzdenek, hogy visszanyerjék identitásukat és egy reményteli jövőt: ez pedig a szekularista materializmus, amely ugyanolyan pusztító, mint a másik kettő, csak sokkal kifinomultabb formában működik. Örömteli azt látni, hogy bár Közép- és Kelet-Európa ilyen nagy pusztítást szenvedett el, a reményt és egy jobb jövőt választja, részben az által is, hogy nemzeti szinten élet- és családvédő törvényeket alkotnak az egyes országokban” – állapította meg Joseph Meaney.

„Annak ellenére, hogy Lengyelország és Magyarország jelentős fordulatot vitt végbe jogi szinten az életvédelem terén, ez nem jelenti a küzdelem végét. Inkább egy újabb küzdelem kezdete ez” – mutatott rá Shenan J. Boquet atya, a Human Life International, katolikus életvédő szervezet igazgatója. „Az Egyesült Államokban figyelembe kell vennünk ezeket a példákat, amikor az abortusz eltörléséért küzdünk. Bármennyire is sötétnek tűnik a helyzet, van remény a jogi téren való győzelemre.”

A dokumentumfilmet Magyarországon és Lengyelországban forgatták. A film megvizsgálja e két nemzet által a XX. században elszenvedett drámai pusztítást. Szakértők nyilatkoznak arról, hogy a modern jogi változtatások – Magyarország esetében a 2012-ben életbe lépett ún. „húsvéti alkotmány”, Lengyelországban a korlátlan abortusz 1993-as eltörlése – hogyan vezetett el egy „életvédő forradalom” megvalósulásához a korábbi keleti blokk országaiban.

A dokumentumfilmben többek között Téglásy Imre, az Alfa Szövetség életvédő szervezet vezetője beszél a magyar helyzetről. Rövid videó-összeállítás is található a HLI oldalán tanúságtételével.

A dokumentumfilm magyarországi premierje kapcsán a Vatikáni Rádiónak adott nyilatkozatában Téglásy Imre többek között elmondta: mivel munkájukhoz semmilyen támogatást nem kapnak Magyarországon, egyelőre nem tudják, hogy mikor kerül majd magyarul bemutatásra a film.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

You have no rights to post comments