Idén is megrendezik a Magyar Katolikus Kultúra Napjait

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. október 07. vasárnap
Idén negyedik alkalommal, október 8. és 14. között rendezik meg a Magyar Katolikus Kultúra Napjait, amellyel a Püspöki Konferencia a magyarság katolikus kulturális értékeire kívánja felhívni a figyelmet. Színes, színvonalas eseményeken: előadásokon, koncerteken és kiállításokon vehetnek részt az érdeklődők. Az alábbiakban az egyes egyházmegyék programjait ismertetjük.

A Magyar Katolikus Kultúra Napjai keretében mutatták be Joseph Haydn Krisztus hét szava a keresztfán című művét az egri bazilikában szeptember 30-án, vasárnap 17.30 órakor. A koncerthez kapcsolódóan jótékonysági gyűjtést tartottak a Szent István Rádió javára.

A sárospataki Szent Erzsébet Házban (Sárospatak, Szent Erzsébet u. 13.) könyvbemutatóval egybekötött kiállításmegnyitót tartanak október 8-án, hétfőn, 17 órától. Somogyi György és Técsy Judit Gerontius álma című tárlatát megnyitja Kuklay Antal. Közreműködik a Gaudium Musici női kamarakórus.


Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Az esztergomi bazilika épületében, a Főszékesegyházi Kincstár kiállítótermében a Magyar Katolikus Kultúra Napjai alatt is látogatható a prímási gyűjtemények koronázási emlékeiből összeállított kiállítás, Ius Coronandi címmel. A tárlat betekintést nyújt a koronázás szertartásának részleteibe, ismerteti a ceremónia liturgikus tárgyait; átvezet bennünket az évszázadokon, egészen a Magyar Királyság utolsó nagy reprezentációs eseményéig, az 1916. évi koronázásig. Egyben pótolni kívánja azt a hiányt is, hogy a magyar történetírás az esztergomi érsekek királykoronázási jogának részletes feldolgozásával mind a mai napig adós, és így hozzájárulhat múltunk mélyebb megismeréséhez.

A Magyar Katolikus Kultúra Napjai alkalmából, október 7-én nyílik meg az esztergomi Keresztény Múzeumban Bazsonyi Arany (1928–2011) festő- és grafikusművész, költő hagyatékából rendezett időszakos kiállítás. Halálának első évfordulóján grafikáiból 54 darab és további két festmény kerül a Keresztény Múzeum gyűjteményébe. A tárlatot Hubert Ildikó irodalomtörténész nyitja meg.


Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

A Kalocsai Érseki Kincstárba, a Főszékesegyházi Könyvtárba és a Paprika Múzeumba a Katolikus Kultúra Napjai idején, október 8. és 14. között, díjtalanul látogathatnak a főegyházmegye zarándokcsoportjai. A látogatáshoz előzetes bejelentkezés szükséges.

A Kalocsai Érseki Kincstárban a Katolikus Kultúra Napjai alatt Számon-tartva címmel megrendítő vándorkiállítás látható a kommunista terror papi áldozatainak hagyatékából.


Pannonhalmi Főapátság

Október 8. és 14. között 10-től 16 óráig ingyenesen látogatható a Van egy kert – útikalauz monostori kertekhez című időszaki kiállítás a Pannonhalmi Főapátságban.

Az apátság idei időszakos kiállítása ember és kert kapcsolatának stációit mutatja be, a beleszületéstől a tudatos használaton át a ma is zajló elszakadásig. Az installáció a kiállítás terét az apátság falain túlra nyitja, bemutatva Majk, Zirc és Bakonybél kertjeinek értékeit, a létrehozó embereket és gondolatokat.


Pécsi Egyházmegye

„Örvendetes titkok” – emlékek a vallási magánáhítat köréből címmel időszaki kiállítás látható a Magyar Katolikus Kultúra Napjai idején is a pécsi Várostörténeti Múzeumban. 


Székesfehérvári Egyházmegye

Október 7-én, vasárnap 14 órától a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban két neves zenész, Szirtes Edina Mókus és Cserta Balázs közreműködésével tart rendhagyó tárlatvezetést Smohay András múzeumigazgató a Múzeumok Őszi Fesztiválja és a Magyar Katolikus Kultúra Napjai keretében. 15 órától az Egyházmegyei Múzeum udvarán Mókus és a Fabula Rasa koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők. A belépés ingyenes.

Október 10-én, szerdán a Magyar Katolikus Kultúra Napjai Keretében az egyházmegye sajátságos és hagyományos ünnepén, Prohászka Ottokár születésének 154. évfordulóján nyitják meg a hit évét a székesfehérvári Prohászka-emléktemplomban. Spányi Antal megyéspüspök szeretettel hívja az ország minden részéből a papokat és híveket a 16 órakor kezdődő előadásra, és az azt követő szentmisére 17 órára. A szentmise keretében a megyés főpásztor ünnepélyesen meggyújtja a hit gyertyáját, melynek lángját minden egyházközségnek, oktatási és központi intézményeinknek szeretné jelképesen átadni.

A délután programja:
16.00: Mózessy Gergely: Köszöntő
16.05: Baku Eszter: A Prohászka-emléktemplom építésének tervpályázata


Szombathelyi Egyházmegye

Október 9-én, kedden 16 órakor kerül sor a Magyar Katolikus Kultúra Napjai nyitó rendezvényére a szombathelyi Sala Terrenában (Püspöki Palota, Szombathely, Berzsenyi tér 3.). A rendezvényt megnyitja Veres András szombathelyi megyéspüspök. A megnyitót követően a Martinus Könyv- és Folyóirat Kiadó gondozásában megjelent Sill Aba A Jó Pásztor nyomában – Aki ott folytatja, ahol abbahagyta című életrajzi kötet bemutatójára kerül sor. A kötet szerzőjével Szerdahelyi Csongor, a Ferences Sajtóközpont vezetője beszélget.

Október 10-én, szerdán 8 órakor Róma alapítása: Aeneis mondakör címmel különleges rajzórát tartanak a Sala Terrenában (Szombathely, Berzsenyi tér 3.), a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium diákjainak részvételével. (A rendezvény zártkörű.)

Október 11-én, csütörtökön 9 órától Szent László szenttéavatásának 820. évfordulója kapcsán Szent László élete címmel lesz rendhagyó történelemóra a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtárban (Szily János u. 1.). Meghívott vendégiskola a táplánszentkereszti Apáczai Csere János Általános iskola 6. osztálya. (Zártkörű rendezvény.)

Október 11-én, csütörtökön 16.30-kor a Kovács Sándor szombathelyi püspök a II. Vatikáni Zsinaton című kiállítást nyitja meg Konkoly István nyugalmazott szombathelyi megyéspüspök, Kovács Sándor püspök egykori titkára a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltárban (Eölbey-ház, Szombathely, Szily János u. 2.).

Október 13-án, szombaton 10 órakor egyházmegyei kórustalálkozó és kórusverseny veszi kezdetét a szombathelyi Sarlós Boldogasszony-székesegyházban. A rendezvény kurátora Veres András szombathelyi megyéspüspök. A szakmai zsűri elnöke Varga László székesegyházi kanonok, az OMCE elnöke. A szakmai zsűri tagja: Császár István pápai káplán, szombathelyi püspöki helynök. Közreműködő kórusok: Iuvenis Kórus, Sárvár (karnagy: Szalay Ferencné); Brenner János Általános Iskola és Gimnázium Kórusa, Szombathely (karnagy: Rátkai Imréné); Jézus Szíve Kórus, Kőszeg (karnagy: Bazsó Cecília); Szent István Katolikus Énekkar, Répcelak (karnagy: Tanda Ibolya); Kórusegyesület női kara, Rum (karnagy: Móricz Iván); Örömzene Kórus, Zalaszentgyörgy (karnagy: Standi Gyuláné); Mindszenty József Kamarakórus, Zalaegerszeg (karnagy: Tóth György); Székesegyházi Werner Kórus, Szombathely (karnagy: Pem László).

Október 21-én, vasárnap 19 órától A halálból az Életbe! címmel Pem László egyházmegyei zeneigazgató orgonakoncertjére kerül sor a szombathelyi Szent Márton-templomban (Szombathely, Szent Márton u. 40.). A koncert a nagy magyar zeneszerzőnek, pedagógusnak és népünk lelke ébresztőjének, Kodály Zoltánnak adózik, születésének 130. évfordulóján.


Váci Egyházmegye

Október 11-én, csütörtökön 15 órakor két kiállítás nyílik meg az Apor Vilmos Katolikus Főiskola központi épületében: az egyik a főiskola nyári alkotótáborának tárlata, amely a Szent József épület meglehetősen komor, sötétbarna kapuja belső felületének megfestését mutatja be. A főiskolán évek óta nagy népszerűségnek örvend a hallgatók körében a nyári alkotótábor, ahol különböző technikákat próbálhatnak ki, egyrészt azért, hogy hivatásukban felhasználhassák a gyermekek fejlesztésére s értékátadásra, másrészt a hallgatók tehetséggondozását és közösségformálását is szolgálja az együtt töltött néhány nap.

Pillanatképek az otthontalan emberek világából címmel fotókiállítás is nyílik a főiskola központi épületében Németh Kitty, Köves Ferenc és Kardos Ádám munkáiból. A tárlat célja felhívni a társadalom figyelmét a hajléktalan emberek problémáira, és motivációt nyújtani a minél szélesebb körű felelősségvállaláshoz.

A megnyitón köszöntőt mond Fülöpné Erdő Mária rektor; a kiállításokat megnyitja Varga Lajos váci segédpüspök. Közreműködik a Bálint Sándor Hagyományőrző Kör.

A művészetek szerepe a kultúrában. Kornis Gyula reneszánsza címmel kisebb konferenciára kerül sor a váci Credo-házban (Vác, Kossuth tér 4.) október 12-én, pénteken 15 órától. Köszöntőt mond Fülöpné Erdő Mária, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora, valamint Varga Lajos váci segédpüspök.

Program:
Szatlóczkyné Gajdóczki Zsuzsanna: Kornis Gyula reneszánsza
Hámori József: Nincs két kultúra
René Nouailhat: Az okatásügy vallási jelenségei Franciaországban
Varga Lajos: Barokk mennyország Vácott

A kis herceg címmel zenei meditációt mutatnak be Antoine de Saint-Exupéry műve alapján október 12-én, pénteken 19 órakor a váci székesegyházban a 18 órakor kezdődő szentmise után. Megnyitó beszédet mond Beer Miklós váci megyéspüspök. Zeneszerző Horváth István művésztanár; rendező Benedek Gyula, vezényel Sándor Bence.

Előadják: a Frédéric Chopin Zeneiskola Ifjúsági Zenekara, Gödöllő (művészeti vezető: Nagy Andrea) és a Fóti Ökumenikus Általános Iskola és Gimnázium Ifjúsági Énekkara (művészeti vezető: Embey-Isztin Gabriella). Közreműködnek: Kókai Noémi – Kis herceg, Bódi Zsófia (szoprán), Fáklya Erzsébet (mezzo szoprán) és az Apor Vilmos Katolikus Főiskola drámapedagógiai csoportja.

MKPK Sajtószolgálat/Magyar Kurír

You have no rights to post comments