Káosz van a lelki terapeuták piacán

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. szeptember 25. kedd

Komoly rendetlenség van a pszichológiai tanácsadások és terápiák piacán, nem kevesen oklevél, illetve szakképesítés nélkül foglalkoznak az emberek lelki gondjaival.

Magyarországon a terapeuták lényegében szakmai ellenőrzés nélkül működhetnek, nem egy olyan "szakember" dolgozik a piacon, akiknek sem az orvosi, sem a pszichológiai képzésekhez nem volt semmi köze, csak egy "gyorstalpalón" vett részt. Ráadásul ezeknél a képzéseknél gyakori, hogy az előadók nem szakemberek, az előadások tudománytalanok, és csak zavart okoznak a hallgatók fejében, ami később komoly károkat is okozhat.

A Magyar Pszichológiai Társaság három éve már megkereste Szabó Máté alapjogi biztost az ügyben, aki akkor megállapította, hogy a térítés fejében, de egyetemi oklevél nélkül végzett tanácsadás és terápia alapvető jogokat sért, és átfogó minőségbiztosítási rendszerre van szükség.

A Magyar Pszichológusok Érdekvédelmi Egyesülete (MPÉE) szerint a megoldás egyrészt a pszichológusi kamara létrehozása, másrészt a tanácsadás és terápia törvényi szabályozása lenne, hozzátéve: a különböző tevékenységek és fogalmak is tisztázásra szorulnak, hogy az emberek értsék, mi a különbség a pszichológusok, a pszichiáterek és a terapeuták munkája között, illetve hogy világos legyen, miért csak klinikai szakpszichológusoknak szabad foglalkozniuk pszichoterápiával.

(MTI)

You have no rights to post comments