Papnövendékek költöztek a római romatáborokba

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. szeptember 25. kedd
Két héten át romák között élnek a Római Pápai Szeminárium növendékei, akik a hétvégén költöztek be az olasz f?város romatáboraiba, hogy közelebbr?l megismerjék a roma közösség mindennapjait és problémáit.

Tizenhárom szeminarista érkezett a római romatelepekre hátizsákkal a vállukon és a Bibliával a kezükben – adta hírül a római sajtó a Római Pápai Szeminárium második éve megismétlődő kezdeményezését.

A papnövendékek október 8-ig az olasz főváros külső kerületeiben két évvel ezelőtt felállított táborok roma lakosságával ismerkednek meg. Feladatuk az, hogy személyes kapcsolatot alakítsanak ki a táborokban élő romacsaládokkal, felkészítsék a gyerekeket a keresztelőre. Mindemelett a szeminaristák sportot, színházat és zenét is visznek a romatelepekre - nyilatkozta Paolo Lojudice, a szeminárium vallási vezetője.

A papnövendékek a telepeken élő romákat elkísérik a hozzájuk legközelebbi plébániára is, ahol a templomhoz tartozó hívők közösségével találkozhatnak. „A cél az, hogy az általános és egyre erősödő intolerancia, társadalmi feszültség és konfliktussal teli életünk közepette békét teremtsünk” - hangsúlyozta Lojudice atya.

A római polgármesteri hivatal szerint 7300, a romákat segítő Opera Nomadi adatait szerint 15 ezer roma él az olasz fővárosban. Közülük 3300 az önkormányzat által épített, folyóvízzel és árammal ellátott hét táborban kapott helyet, ahol lakókocsikban vagy konténerlakásokban élnek. A többi roma maga építette ideiglenes barakktáborokban él.

A belügyminisztérium utoljára 2010-ben mérte fel az olaszországi romák összlétszámát, amelyet összesen 130–170 ezerre becsült. A romák fele olasz állampolgár és integrált. A többiek 67 százaléka a volt Jugoszlávia területéről érkezett, 23 százalék Romániából. A táborokban élő romák 4,5 százaléka olasz.

MTI/Magyar Kurír

You have no rights to post comments