Az EU-támogatásokat ne használják fel az embriókkal végzett kutatásra!

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. szeptember 14. péntek
Strasbourgban szerdán különböző politikai csoportokhoz és országokhoz tartozó EU-parlamenti képviselők felhívást intéztek, hogy az új uniós kutatás-támogatási keretprogramban, a Horizont 2020-ban ne finanszírozzák az embriókkal és az embrionális őssejtekkel folytatott kutatásokat. Az Európai Parlament különböző bizottságai a következő hetekben szavaznak a javaslatról.

Az Európai Bíróság a múlt évben döntést hozott arról, hogy az embriókat és az ezekből nyert őssejteket nem lehet szabadalmaztatni. Ennek a határozatnak, egyes jogászok szerint, hatása lesz a Horizont 2020 programra is. Peter Liese az EU néppárti képviselője szerint nem szabad kockáztatni, hogy egy 80 milliárd eurós programban embriókkal és a belőlük nyert őssejtekkel végezzenek kutatásokat. Az Európai Unió ezért zárja ki a finanszírozási keretéből ezt a fajta kutatást. „Ez a program nem épülhet homokra etikai, morális és jogi szempontból sem” – hangsúlyozta Gerald Hafner zöldpárti EU képviselő. „E kutatástípus egyértelmű kizárása az EU-finanszírozásból jelenti az egyetlen módot arra, hogy védelmezzük a szubszidiaritás alapelvét, ami az Európai Unió alapszerződésének egyik legfontosabb elve” – mutatott rá a lengyel Konrad Szymanski, konzervatív EU képviselő.

A politikusok az embriókkal és az embrionális őssejtekkel végzett kutatás helyett alternatívák keresésére ösztönöznek, mint pl. a felnőtt őssejt kutatás támogatása. Az embrionális őssejt kutatással szemben ugyanis ezen a területen már igazi sikereket tudnak felmutatni a kutatók.

Itt jegyezzük meg, hogy a magzati élet védelmében a Vlagyivosztoktól Lisszabonig zarándokló czestochowai kegyképmásolat már hazánkba érkezett. A rózsadombi Szent Angéla Iskolában szeptember 14-én délután fogadják a diákok és tanáraik a kegykép hiteles másolatát, majd 17 és 18 óra között a Margit körúti ferences templomban a szerzetesekkel együtt imádkozzák a hívek a rózsafüzért, majd szentmise, szentségimádás és közös zsolozsma lesz a program. A ferencesek hívják a közösségeket, hogy együtt imádkozzunk a Szűzanyával a megfogant életekért – olvasható a ferences sajtóközpont közleményében.

Magyar Kurír

You have no rights to post comments