Jó hír! Felfüggesztették a tablettás abortuszt hazánkban is!

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. szeptember 13. csütörtök

Magyarországon eddig egyetlen klinikán alkalmazták az abortusztablettát. A magáncég több száz ilyen beavatkozást végzett. Most viszont felfüggesztette a tablettás terhességmegszakítást a Rózsakert Medical Center. Csermely Gyula, a magánvállalkozás tulajdonosa azzal indokolta a döntést, hogy szerinte a tabletta alkalmazhatóságával kapcsolatos politikai vitában eszközként használták intézményét.

Az intézményben az ÁNTSZ szakmai ellenőrzést végzett, amelynek keretében azt vizsgálták, megvannak-e a feltételei az abortusz elvégzésének, jogszerűen végez-e terhességmegszakítást a magánrendelő. Akkor a tiltás lehetőségeit vizsgáló jogász arra jutott, bármit is találnak az ÁNTSZ ellenőrei, csak átmenetileg, néhány hétre-hónapra van lehetőség a hatósági felfüggesztésére. Erre nem került sor, de a klinika magától bedobta a törülközőt.

Az egészségügyi államtitkárságnak készített szakértői véleményből az is kiderült, hogy nincs jogi lehetőség a tabletta betiltására, miután az Országos Gyógyszerészeti Intézet (GYEMSZI–OGYI) regisztrálta az abortusztablettát. Az alkalmazás kockázata, hosszú távú mellékhatásai miatt az eljárás engedélyezése szerencsére máig nem történt meg. (Jellemző egyébként, hogy a szakmai kollégiumi állásfoglalás támogatná a tablettát...) A tablettás terhességmegszakítás gyakorlati bevezetésére egyelőre a kereszténydemokrata politikusok ellenállása miatt nem került sor.

You have no rights to post comments