A kegyetlenség mérföldköveiből - háborús hírek + ima a békéért

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2024. október 25. péntek

Kegyetlen bánásmód a hadifogyokkal; megölt hadifoglyok; porig rombolt vöröskeresztes központ; Észak-Korea is belépett a háborúba; toborzás a bűnözők között... hírek + ima a békéért:

- Elképesztő kegyetlenséggel bánik Oroszország az ukrajnai hadifoglyokkal: az Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülésén az orosz hadsereg által elkövetett háborús bűnök, különösen az ukrán hadifoglyokkal szemben tanúsított kegyetlenségek kerültek napirendre. Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa nyitóbeszéden ismertette, hogy rendszerint az ukrán rabok kínzása, sőt, legalább 177 esetben bizonyított a hadifoglyok kivégzése a jogsértéseket kivizsgáló ügyészi csoport megállapítása szerint.
Sandra Kalniete lett EP-képviselő az EUrologus beszámolója szerint arról beszélt, hogy az oroszok ugyanúgy bánnak a hadifoglyokkal, mint az elítélt gyilkosokkal. A rabok nem tarthatják a kapcsolatot családtagjaikkal, nem jutnak élelemhez, sőt, az is megtörtént, hogy egy ukrán hadifogoly fejének levágását a közösségi oldalakon mutatták be.
A lett képviselő szerint  gyakori a nemi erőszak, az elektromos sokkolás, az alvásmegvonás, valamint a hadifoglyok kényszerítése arra, hogy éjszakánként órákon keresztül énekeljék az orosz himnuszt és orosz hazafias dalokat.
Tomász Buczek lengyel képviselő a Patrióták Európáért képviselőcsoport nevében úgy fogalmazott, hogy az oroszok viselkedésének megismerésére volt ideje a kelet-európai népeknek, akiknek rá kellett jönniük, hogy Oroszország „nem érti a nemzetközi szerződések nyelvét”. Valamennyi képviselő amellett érvelt, hogy a bűnösöket kivétel nélkül bíróság elé kell állítani.

- Az ukrán nemzeti gárda négy, fogságba ejtett katonáját megölték az orosz hadsereg tagjai, miután kamerával rögzítették kihallgatásukat. Az ügyben az ukránok büntetőeljárását indítottak a háborús törvények és szokások megsértése és előre megfontolt emberölés címén. A közlés szerint október 6-án az ukrán nemzeti gárda négy katonája a Donyeck megyei Szelidove településnél teljesített szolgálatot, amikor az orosz erők megrohamozták az ukrán állásokat, és harc közben foglyul ejtették őket, majd az oroszok videóra vették a sebesült, fegyvertelen gárdisták kihallgatását. Másnap, amikor az ukrán erők visszavették elvesztett állásaikat, megtalálták a megölt ukrán katonák holttestét. A főügyészi hivatal megállapította: a hadifoglyok meggyilkolása a genfi egyezmények megsértésének és súlyos nemzetközi bűncselekménynek minősül.

- Oroszország porig rombolta az Ukrán Vöröskereszt egyik központját a Donyecki területen – írja az Ukrajinszka Pravda. A Donyecki területen található Kurahove orosz tüzérségi támadása következtében megsemmisült az Ukrán Vöröskereszt Marjinkai Kerületi Szervezetének központja, ennek következtében a szervezet technikai és anyagi eszközei teljesen odalettek. „Kategorikusan elítéljük a nemzetközi humanitárius jog megsértését, a polgári objektumok és humanitárius szervezetek bombázását” – nyilatkozta az Ukrán Vöröskereszt.

- „Észak-Korea hadseregének első egységei, amelyeket a kelet-oroszországi gyakorlótéren képeztek ki, már megérkeztek az orosz-ukrán háború harci övezetébe. Különösen 2024. október 23-án regisztrálták jelenlétüket a Kurszki területen” – a közlemény szerint összesen mintegy 12 ezer észak-koreai katona, köztük 500 tiszt és három tábornok már Oroszországban tartózkodik, és öt katonai bázison folyik a kiképzés. A Kreml korábban „álhírként” utasította el az északi csapatok telepítéséről szóló jelentéseket. Vlagyimir Putyin orosz elnök azonban csütörtökön azt mondta, hogy Moszkva dolga, hogyan hajtja végre a Phenjannal kötött partnerségi szerződést.

- A BBC elemzése szerint a toborzás az elítéltekről átterelődött azokra, akiknek még tárgyalásuk sem volt. Olga Romanova, a Russia Behind Bars civil szervezet igazgatója szerint a döntés teljesen felborította az orosz bűnüldözési rendszert. Elmondása szerint ha valakit éppen rajtakapnak egy gyilkosságon, letartóztatják, majd eszébe jut, hogy beállna katonának, az ügyét ejtik, és a nyomozást sem folytatják. Egyelőre nincsenek pontos adatok arról, hogy hány vádlott csatlakozott az orosz katonasághoz.
Korábban a Wagner-csoport toborzott elítélteket azzal az indokkal, hogy szükség van a „bűnözői tehetségeikre”. A BBC adatai szerint csaknem 50 ezer elítéltet vitt a háborúba, és volt olyan időszak, amikor naponta 200 elítélt halt meg a bevetések közben. A fizetési nyilvántartások szerint 2022 és 2023 között 17 ezer fogoly-katona esett el Kelet-Ukrajnában – írja a BBC.

A békétlenség, viszály, háború megöli a szeretetet és romba dönti az egész világot. Ezért kérünk Béke Fejedelme, szentséges Istenünk, hogy hozd el a békét a szívünkbe, békét a családunkba, békét egyházunknak és hazánknak, békét Ukrajnának és Oroszországnak, Izraelnek és a palesztinoknak, békét Ázsiának és Afrikának, békét minden népnek és az egész teremtett világnak! Szabadíts meg minket a gonosztól, a gyűlölet, viszály és háború szítóitól, haszonélvezőitől, antikrisztusi vezetőktől és minden megszálló hatalomtól! Add, hogy eljöjjön közénk a Te országod, a békesség és a szeretet, az igazság és igazságosság országa, a Szeretet földje! Ámen. Miatyánk... Üdvözlégy... Dicsőség...

You have no rights to post comments