Háborús hírek + ima a békéért

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2024. október 23. szerda

Tízmillió fővel csökkent a lakosság a háború kezdete óta; tíz évig is eltarthat az aknamentesítés; lakónegyedet bombáztak; börtönbüntetésre ítélt Oscar-jelölt filmproducer... - hírek + ima a békéért:

- Ukrajna lakossága – a kivándorlás és a termékenység csökkenése miatt – több mint 10 millió fővel csökkent az ország ellen 2022 februárjában indított orosz támadás óta – jelentette ki az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) regionális igazgatója kedden. Az ország     már a háború eszkalációja előtt is komoly demográfiai gondokkal nézett szembe, mivel a tömeges kivándorlás miatt a legalacsonyabb népesedési rátával rendelkezett Európában. Ezért társadalma öregedésnek indult, és összlakossága csökkent, amit jelentősen felgyorsított a 2022-es orosz agresszió, melynek következtében sok ukrán vesztette életét.
A jelentés szerint Ukrajnában ma egy nőnek átlagosan 1,00 gyermeke születik, ami világszinten is az egyik legalacsonyabb termékenységi mutatónak felel meg, és jóval alatta marad a társadalom reprodukciójához minimálisan szükséges, 2,1-es értéknek. Kiemelték ugyanakkor, hogy Ukrajna példája nem egyedülálló Kelet-Európában, ahol több ország is ehhez hasonló demográfiai gondokkal küzd. A háború kezdete óta 6,7 millió ember menekült el Ukrajnából.

- Az aknamentesítés problémája továbbra is az egyik legsürgetőbb probléma Ukrajna számára, írja az Ukrinform. Az aknák folyamatos veszélyt jelentenek a polgári lakosságra, és az aknamentesítési munkálatok még évekig folytatódnak. Különösen Kijev térségében nagy a fenyegetettség. A parancsnok szerint az ukrán és az orosz erők is aknamezőket telepítenek, gyakran anélkül, hogy megfelelően rögzítenék a helyüket a térképeken, ami megnehezíti a mostani felderítésüket. Ha figyelembe vesszük az aktív ellenségeskedés egy évét, akkor akár 10 évbe is telhet ezeknek a területeknek a teljes aknamentesítése, sőt, ha Donyeckről és Luhanszkról beszélünk, ez a folyamat 100 évig is elhúzódhat.
 
- Mintegy 60 drónnal támadta az orosz hadsereg keddre virradóan Ukrajnát, az északkelet-ukrajnai Szumi városa elleni légicsapásokban legkevesebb három ember meghalt, köztük gyerekek – közölték kedden városi tisztségviselők és a hadsereg. A megyeszékhelyet kedd hajnalban érő légicsapások az egyik lakónegyedet és a létfontosságú infrastruktúrát rongálták meg. A kormányzó képeket is közzétett füstölgő romokról és megrongálódott lakóépületekről. A Szumi megyei katonai közigazgatás jelentése szerint az egyik légicsapás lerombolt egy többemeletes lakóépületet.

- Egy moszkvai bíróság hétfőn távollétében nyolc és fél év börtönbüntetésre ítélte Alekszandr Rodnyánszkij Oscar-jelölt filmproducert, amiért „hamis” információkat terjesztett az orosz hadseregről – írja a The Guardian. A 63 éves Rodnyánszkij Kijevben született, de karrierje nagy részét Oroszországban töltötte, ahol tucatnyi tévésorozat és film, köztük az Oscar-díjra jelölt Leviatán című bűnügyi dráma producere volt. A Kreml offenzívájának szókimondó kritikusa volt azóta, hogy 2022 februárjában csapatokat küldött Ukrajnába, és a közösségi médiában többször is elítélte az inváziót. A moszkvai Baszmannij bíróság hétfőn bűnösnek találta őt „az orosz fegyveres erők bevetésével kapcsolatos, tudatosan hamis információk terjesztésében” – olvasható a moszkvai bírósági szolgálat közleményében. Rodnyánszkij azt mondta, hogy az ügy az Instagramon közzétett „háborúellenes posztjaival” függ össze, és közölte, hogy határozottan nem ért egyet az ítélettel.

A békétlenség, viszály, háború megöli a szeretetet és romba dönti az egész világot. Ezért kérünk Béke Fejedelme, szentséges Istenünk, hogy hozd el a békét a szívünkbe, békét a családunkba, békét egyházunknak és hazánknak, békét Ukrajnának és Oroszországnak, Izraelnek és a palesztinoknak, békét Ázsiának és Afrikának, békét minden népnek és az egész teremtett világnak! Szabadíts meg minket a gonosztól, a gyűlölet, viszály és háború szítóitól, haszonélvezőitől, antikrisztusi vezetőktől és minden megszálló hatalomtól! Add, hogy eljöjjön közénk a Te országod, a békesség és a szeretet, az igazság és igazságosság országa, a Szeretet földje! Ámen. Miatyánk... Üdvözlégy... Dicsőség...

You have no rights to post comments