A Csík zenekar alapítója távozik a zenekarból

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2024. október 12. szombat

36 év után távozik az általa elnevezett zenekarból a prímás-énekes Csík János, a Csík Zenekar azonban folytatja a zenélést. A zenekar közleményéből kiderül, hogy Csík János „számot vetett fizikai teljesítőképességével, és úgy látja, hogy azt az intenzív munkát, az évi több tízezer kilométernyi utazást, százas nagyságrendű fellépést már nem tudja vállalni, amivel a kivételesen sikeres Csík Zenekar élete örvendetesen együtt jár.”

Csík János utódja, Gál Tibor már hónapok óta a tagokkal próbál és játszik, Tibor korábban a Felszállott a páva műsorában Az év legjobb férfihangja díját kapta, később pedig a Sarjú Bandával lépett fel. „Tibor elképesztően gyorsan tanul, fiatal kora ellenére olyan tapasztalt és virtuóz muzsikusnak mutatja magát, akiben bízni tud a zenekar és – Szabó Attila mellett – szívesen fogadja el prímásának is” – fogalmaz a közlemény.
Több mint harminchat évet töltöttem a zenekar megtartásával, életével, ez több, mint a fél életem. Nem könnyű ettől elszakadnom, irgalmatlanul nehéz döntés volt, de be kell látnom a realitásokat. Drága barátaim, nem én vagyok a Csík Zenekar. Alapító, az vagyok, meg tag, meg prímás, az vagyok. De az, ami harminchat év alatt létrejött, felépült, az az egész csapatot jelenti. A népzenét is, és azt a feldolgozáskultúrát is, amelyet Attila hozott a zenekarba. Szabó Attilának köszönhető, hogy a Csík Zenekar neve ma már egybeforrott az igényes, valódi többletértéket hordozó zenei feldolgozásokkal is (ezek első darabjai húsz évvel ezelőtt, 2005-ben jelentek meg a repertoárunkban). Nyugodt vagyok: a Csík Zenekar továbbra is Csík Zenekar marad. Egy percig sem volt kérdés számomra: vigyék tovább a nevet is, és mindazt, ami ehhez a fantasztikus csapathoz kapcsolódik. Tibit kifejezetten alkalmasnak látom, ráadásul friss, fiatal tehetség, nagy lehetőséget látok a megújulásra, a frissülésre. Épp itt az ideje. Ők, együtt a Csík Zenekar: élnek, muzsikálnak tovább. Nem mondom, hogy nem fog összeszorulni a szívem, amikor látom őket, de azért kicsit jól is esik elengedni ezt a feladatot, amely mára túlnőtt rajtam. Része voltunk egymás életének: sem a huszonkét évvel ezelőtti balesetet, sem a magánéleti viharokat nem tudtam volna úgy átvészelni, ha nincsenek mellettem. Hála van bennem, köszönet és drukkolás. Folytassátok, barátaim! Aztán úgyis zenélünk még együtt – mondta Csík János a döntéséről.
A Csík zenekar 1988-ban alakult Kecskeméten, azóta Kossuth-díjjal is jutalmazták munkásságát, és részben népzenét, részben népzenei elemeket is felhasználó könnyű- és világzenét játszik. Az igazi népszerűséget a Most múlik pontosan című Quimby feldolgozás által hozta meg a Csík zenekar számára 2008-ban.
Csík János a következő hónapokban még fellép a zenekarral, hivatalosan az óévbúcsúztató, 2024. december 29-ei koncerten köszönnek el tőle, amikora hatvanadik születésnapján is felköszöntik.
(24.hu)

You have no rights to post comments