Hatalmas aszály hazánkban - hír + ima az időjárásért

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2024. július 13. szombat

Sínylődik a kukorica, a cukorrépa, mivel az Alföld egyes részein már kritikusan száraz a talaj. Az aszályos területek egyre kiterjedtebbek lesznek a HungaroMet tanulmánya alapján. Egy agrárközgazdász szerint már most minimum 200 milliárd forint a kár, enyhülés pedig nem várható.

Szinte az egész országban hiányzik a víz a talajból. A HungaroMet jelentése szerint „az aszályos területek kiterjedése egyre nő”, „a Duna-Tisza közén, a Dunántúl keleti szélén, illetve a Maros-Körös-közének nyugati felén már kritikusan száraz” a talaj felső rétege. A Duna-Tisza közén és a Szentes–Orosháza–Hódmezővásárhely térségében legsúlyosabb a helyzet – közölte az RTL Híradó.
Kránicz Zoltán főagronómus véleménye szerint a kukorica megmentéséhez enyhülésre és kiadós esőzésre lenne szükség.
„Normál években 8-9 tonnás termésátlagok vannak Magyarországon. Most az alföldi megyékben, ahol nincs öntözés és már vízhiány van, ott bizony biztos, hogy 5 tonna alatti termésátlagok lesznek” – mondta az RTL-nek Raskó György agrárközgazdász.
A szakember úgy véli, hogy a veszteség – csak a kukorica miatt – eddig legalább 240 milliárd forint. A szakember arra is rámutatott, hogy a napraforgónak és a cukorrépának is napokon belül eső kell, különben nem élik túl a hőséget.
Egyelőre továbbra sem látni a hőhullám végét, legalább egy hétig még kitart a forróság. Kedden érheti el tetőpontját, ekkor az Alföldön már a 42 fokot is elérheti a hőmérséklet, és csak elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar – mondta a várható időjárásról Kókai Ádám meteorológus.
Hazánkban a kukoricaföldek alig két százalékát öntözik, annak ellenére, hogy két éve – amikor a rendkívüli aszály 1000 milliárd forintos veszteséget okozott –  a szakemberek  víztározók és csatornák kialakítását szorgalmazták. (index.hu)

Könyörögjünk: Istenünk, Te Úr vagy mindenek felett - kérünk Téged állítsd helyre hazánkban és a Kárpát-medencében a helyes és kiegyensúlyozott időjárást! Múljék el az aszály, a szárazság a hőhullám és a vihar árvíz csapása rólunk, teremjen bőségesen a föld és adja meg táplálékát a rajta élőknek! Köszönjük Istenünk, hogy mellettünk állsz és segítesz minket! Ámen. Miatyánk... Üdvözlégy... Dicsőség...

You have no rights to post comments