Elrendelték a meggyilkolt Navalnij feleségének letartóztatását

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2024. július 10. szerda

Egy moszkvai bíróság elrendelte Julija Navalnaja, Alekszej Navalnij néhai orosz ellenzéki politikus feleségének távollétében történő letartóztatását – közölte szóvivője kedden a CNN szerint. A moszkvai Baszmannij kerületi bíróság „szélsőséges szervezetben való részvétellel” vádolta meg Navalnaját – közölte szóvivője, Kira Jarmis a közösségi médiában közzétett bejegyzésében. Az orosz média szerint a nőt nemzetközi körözési listára is felvették.

„Julija Boriszovna (Julija Navalnaja, a Boriszovna az apja – Borisz Abraszimov – nevét jelöli)  elrejtőzött az előzetes vizsgálatot folytató szervek elől, amiért körözést adtak ki ellene” – közölte a vádlott távollétében a törvényszék, AMELYNEK DÖNTÉSE ÉRTELMÉBEN KÉT HÓNAPRA ŐRIZETBE FOGJÁK VENNI JULIJA NAVALNAJÁT KIADATÁSA VAGY AZ OROSZORSZÁGI FÖDERÁCIÓ TERÜLETÉN TÖRTÉNŐ LETARTÓZTATÁSA ESETÉN.

Julija Navalnaja februárban azzal vádolta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy ő a felelős a férje haláláért, és jelezte, hogy folytatja férje útját egy „boldog, szép Oroszországért”. A bíróság keddi döntésére reagálva Navalnaja megismételte állításait, miszerint Putyin érintett férje halálában.

Az ő helye a börtönben van, és nem valahol Hágában, egy hangulatos cellában, tévével, hanem Oroszországban – ugyanabban a kolóniában és ugyanabban a 2 x 3 méteres cellában, amelyben megölte Alekszejt  – írta a közösségi médiában közzétett bejegyzésében. „Ó, nem lesz a szokásos eljárás? Külföldi ügynök, majd büntetőeljárás indítása, majd letartóztatás?! Amikor erről írnak, kérem, ne felejtsék el leírni a lényeget: Vlagyimir Putyin gyilkos és háborús bűnös” – tette hozzá Julija Navalnaja.

Alekszej Navalnij február 16-án, 47 éves korában halt meg a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található sarkvidéki börtönben, ahol 19 évi büntetését töltötte. A Kreml tagadja, hogy az orosz államnak vagy Vlagyimir Putyin elnöknek bármi köze lett volna halálához. Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) tájékoztatása szerint a politikus egy séta után hirtelen rosszul lett, eszméletét vesztette és meghalt.

(index.hu)

You have no rights to post comments