100 év után újra költ daru a Hanságban

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2024. július 08. hétfő

“Gyanúsan viselkedő” darvakat figyeltek meg a Hanságban – írta a Magyar Madártani Egyesület Kisalföld Csoportja. - A közelmúltban két önkéntesnek hatalmas szerencsében volt része a Dél-Hanságban. Csopják Tamás és Kis Márton egy, már nagyméretű fiókát vezető darupárra lettek figyelmesek. Ezzel beigazolódott a gyanú, hogy több mint 100 év után újra költ ez a nemes madár a térségben.

Az utolsó írásos emlékek alapján elmondható, hogy az I. világháború előtti években költhetett utoljára a Fertő és a Hanság vidékén daru. Pontos évszám és helyszín sajnos nem áll rendelkezésre, azt nem jegyezték fel elődeink.
A természetvédők eddig csupán sejtették, hogy a madarak visszatértek, de bizonyítani nem tudták a faj költését. A Fertő és a Hanság vidékén több helyen is észleltek gyanúsan viselkedő madarakat, így elképzelhető további darupárok költése is.
Az idei költés a faj terjeszkedését bizonyítja. A darvak a 2010-es évek derekán először a Marcal-völgyben költöttek újra hazánkban, több mint 100 év után. Ebbe a jelenségbe illeszkedik az újbóli, hansági megtelepedés is.
(sokszinuvidek.24.hu)

You have no rights to post comments