A magyar állam visszavásárolta a ferihegyi repülőteret

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2024. június 07. péntek

A magyar állam visszavásárolta a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető társaságot. Az MTI-ben megjelent közlemény szerint a vételár 3,1 milliárd euró (azaz nagyjából 1200 milliárd forint), a hitelezői konzorciummal történt sikeres megállapodással pedig a korábbi tulajdonosok által felvett 1,44 milliárd eurónyi hitel került meghosszabbításra.

A magyar állam a világ legnagyobb reptér-üzemeltetőjével, a francia Vinci Airportsszal tervezte megvenni a Budapest Airportot. A magyar állam 80 százalékos tulajdonrészt vásárol majd a reptérben, 20 százalék pedig a Vinci Airportsé lesz. A Vinci Airports a világ első számú ágazati cégeként 13 országban 65 repülőteret működtet. Az állami tulajdon utána viszont 51 százalékra csökkenhet a deal megkötése után, mert annak egy részét a kormány eladná a QIA nevű katari befektetőnek.
A reptér menedzsmentjét a francia Vinci adja majd, amelynek komoly tapasztalata van repterek üzemeltetésében. A csütörtöki közlemény szerint a minisztérium és a Vinci július elején, közös sajtótájékoztató keretében ismerteti a jövőbeli terveket.
Tavaly év végén egy csomó mindent eladott a magyar állam, hogy össze tudja szedni a reptér megvásárlásához szükséges pénzt. Az elmúlt időszakban a magyar állam 100 százalékos tulajdonában álló Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. sikeresen értékesítette az Erste Bank Hungary Zrt.-ben és a Yettel Magyarországban meglévő tulajdonrészét, valamint a hazai VIG társaságokban meglévő részesedésének döntő részét (az állam 45 százalékos tulajdonrészét 10 százalékosra csökkentette).
A Budapest Airport korábban volt brit, majd német főtulajdonban, majd az utóbbi években egy alapvetően kanadai dominanciájú struktúra jellemezte. A legnagyobb részvényes 55,44 százalékkal a német AviAlliance GmBH, amely mögött egy gigantikus kanadai nyugdíjalap áll. Az AviAlliance csütörtökön szintén kiadott egy közleményt, amiben bejelenti, hogy a részvényesei eladták az érdekeltségüket a Corvinus és a Vinci párosának.
(telex.hu)

You have no rights to post comments