Külföldi ügynöknek minősítették a katonafeleségeket

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2024. június 05. szerda

A férjüket visszakövetelő katonafeleségeket is a „külföldi ügynökök” listájára tették Oroszországban - Az orosz igazságügyi minisztérium felvette a „külföldi ügynökök” listájára a Puty Domoj (Út haza) mozgalmat, amely nők által vezetett tüntetéseket szervezett Moszkvában, hogy visszahozzák a mozgósított férfiakat Ukrajnából – írja az Euronews.

A minisztérium közlése szerint a mozgalom „negatív imázst” alakított ki Oroszországról és az orosz hadseregről otthon, és szerintük a tiltakozás is illegális, annak ellenére, hogy az összes demonstrációt előre bejelentette a szervezet.
Hétfőn egy nőkből álló csoport térdre ereszkedve kérte az orosz védelmi minisztérium előtt, hogy engedjék haza mozgósított férjeiket és fiaikat Ukrajnából. A nők Oroszország új védelmi miniszterével, Andrej Belouszovval akartak találkozni, akitől a katonák szolgálati idejének korlátozását kérték.
A nők azt javasolták, hogy a mozgósított férfiakat zsoldosokra cseréljék le.
A rendőrség az akció közben a helyszínre érkezett és közölte, hogy a tevékenység illegális, ám a nők továbbra is fenntartották a táblákat. Így a védelmi minisztérium egyik képviselője, Borisenko vezérezredes végül kiment az épületből, és azt mondta a nőknek, hogy kormányrendeletre lesz szükség a sorozott katonák leszereléséhez, de felszólította a demonstráló nőket, hogy hivatalos csatornákon nyújtsák be a kéréseiket.
A kormányzat nemcsak a csoportot, hanem annak egyes tagjait is ügynöklistára tette, így például Maria Andrejevát is, aki az alulról építkező, és a Kreml számára egyre kényelmetlenebb mozgalom vezető arca lett. Az aktivista jelezte hogy törvénytelennek tartja a rá és csoportjára aggatott negatív jelzést, és jogi úton fog küzdeni ellene.
(index.hu)

You have no rights to post comments