Nem kaphatta meg a díjat, mert fehér férfi író

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2024. május 19. vasárnap

Nádas Péter Kossuth-díjas magyar író is versenyben volt a Világ Kultúráinak Háza nívós irodalmi díjáért, de egyes zsűritagok annak ellenére ellenezték alkotása továbbjuttatását a verseny egy következő fordulójába, hogy egyöntetűen az ő munkáját tartották a legjobbnak. A kifogásuk az volt ellene, hogy fehér férfi.  

A Haus der Kulturen der Welt (HKW), azaz a Világ Kultúráinak Háza 35 ezer eurós, jelentős irodalmi díjának odaítélését követően botrány robbant ki, mivel két ítész szerint a díj odaítélésénél fontosabb volt az ideológia, mint az irodalmi minőség.
A botránynak magyar vonatkozása is van, ugyanis a jelöltek között ott volt Nádas Péter Kossuth-díjas magyar író is, aki a Rémtörténetek című kötetével szállt ringbe a neves díjért.
A pályázat lebonyolításáról bírálatokat megfogalmazó két zsűritag, Juliane Liebert és Ronya Othmann arról beszélt, hogy hiába Nádas alkotása volt a legjobb könyv, mivel „kiváltságos fehér szerző”, a zsűri többi tagjai nem voltak hajlandók elismerni munkáját.
Amikor Juliane Liebert felszólalt a magyar író mellett, akkor az egyik zsűritag felpattant, és felkiáltott: Fehér nőként amúgy sincs itt semmi mondanivalód – kapta meg Liebert.
(index.hu)

You have no rights to post comments