ENSZ htározat a srebrenicai népirtásról - hazánk nem írta alá...

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2024. május 19. vasárnap

Diplomáciai egyezményt függesztett fel Bosznia-Hercegovina, miután Magyarország nem szavazta meg az ENSZ srebrenicai népirtásról szóló határozatát. Az ENSZ határozata július 11-ét az 1995-ös népirtás emléknapjává nyilvánítaná. De mi történt Srebrenicában és miért volt fontos az ENSZ határozat?

A kelet-boszniai Srebrenica a boszniai háború idején az ENSZ védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én elfoglalták a várost, és a holland ENSZ-békefenntartók tétlensége mellett mintegy nyolcezer muszlim férfit és fiút elhurcoltak, akiket a következő napokban meggyilkoltak.
A boszniai külügyminiszter szerint az ENSZ határozat "az igazságosság és a tartós béke megteremtését célozza, mert régiónknak erre van szüksége. A népirtás áldozatainak írták az általuk átélt tragédia és borzalom miatt, a megkésett igazságszolgáltatás szimbolikus darabjához való joguk miatt. A nemzetközi bíróságok már elítélték a népirtás elkövetőit és felelőseit, és összesen 1500 év börtönbüntetést ítéltek rájuk..."

You have no rights to post comments