Életbe lépett Amerikában a vallásszabadságot korlátozó törvény

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. augusztus 03. péntek
Augusztus elsején lépett életbe az Egyesült Államokban a Katolikus Egyházat nehéz helyzetbe hozó, a vallásszabadságot korlátozó egészségbiztosítási törvény az üzleti szervezetek számára.

Christen Varley, a Conscience Cause nevű, lelkiismereti és vallásszabadságot védelmező szervezet vezetője szerint ezzel véget ért az Egyesült Államokban a vallásszabadság. 

Az Obama-kormányzat által januárban hozott törvény szerint minden, néhány főnél többet foglalkoztató, nem kifejezetten vallási célokat szolgáló (például templom) intézmény – így tehát a katolikus iskolák, egyetemek, kórházak – köteles alkalmazottainak olyan egészségügyi biztosítást kötni, amibe kötelezően beletartozik a sterilizáció, az abortusztabletta és a fogamzásgátlás is. A Katolikus Egyház azóta tiltakozik a szabályozás ellen, több katolikus szervezet, köztük számos egyházmegye is beperelte a kormányt, mivel a törvény valószínűleg megsérti az alkotmány első kiegészítését, amely a vallásszabadságról szól. 

Ugyanakkor a mostani, augusztus elsejei életbe lépés csak a profitorientált intézményekre, vállalkozásokra vonatkozik, a nonprofit intézmények számára egy év múlva lép életbe a szabályozás. Ez azonban nem vigasztalja a számos profitorientált katolikus intézményt, például katolikus médiavállalatokat. 

A törvény megszegése naponta és dolgozónként száz dollár büntetést jelent, ami egyes vállalatoknak évente többmillió dolláros büntetést jelenthet – írja a CNA. 

Ugyanakkor folytatódnak a kormányzat elleni perek. Egy coloradói, fűtéstechnikával foglalkozó vállalat, a HerculesIndustries például kisebb csatát nyert az ügyben, a bíró ugyanis időleges felmentést adott a cégnek a törvény által előírt kötelezettségek teljesítése alól. De ez csak ideiglenes határozat, és csak ennek az egy vállalatnak szól. 

Magyar Kurír

(szg)

You have no rights to post comments