Egy szép megtérés-történet, Angliából

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. július 29. vasárnap
"Két évvel ezelőttig keményen ateista voltam, és szívből utáltam a Katolikus Egyházat” – mondta el Sally Read a CNA katolikus hírügynökségnek. "Villámgyorsan történt: 2010 márciusában kezdődött, és decemberben a Vatikánban csatlakoztam a Katolikus Egyházhoz” – nyilatkozta július 24-én a művész, aki kiadója szerint „a brit költészet jövőjét alakító fiatalabb költők új nemzedékének képviselője.” 

A 41 éves Read, aki korábban egy pszichiátriai osztályon dolgozott ápolónőként, jelenleg családjával egy olasz tengerparti kisvárosban, Santa Marinellában él. Megtérése két éve kezdődött, amikor antológiát írt a pszichiátriai betegekkel kapcsolatos élményei alapján. „Írás közben egyre jobban kezdett foglalkoztatni, hogy nem tudom, hol van a lélek, és azt sem, hogy létezik-e egyáltalán. Egyre többet őrlődtem rajta.”

Töprengéseit a településen szolgáló kanadai pappal osztotta meg. Sokat beszélgettek, olykor vitáztak. „Miközben arról beszélgettünk, hogy van-e Isten, meg ilyenekről, megszületett bennem egy érzés... hogy Isten a legnagyobb Költő és a legnagyobb Alkotó, és én csak az eszköze vagyok.”

„Azt hiszem, igazából nem is vagyok ateista” – mondta ekkor a papnak; ám arról, hogy intellektuálisan a kereszténység felé forduljon, hallani sem akart. „Sohasem fog megtéríteni” – mondogatta a papnak, aki nagy türelemmel és szelídséggel csak annyit felelt: „Krisztus fogja megtéríteni, nem én.” 

Read, aki erősen vallásellenes családban nevelkedett, úgy érezte, minden felfordult körülötte, amiben addig hitt. „Nagyon-nagyon nehéz volt. Nem bírtam aludni. Érzelmileg teljesen kibillentem. Életem legzaklatottabb hónapjait éltem át 2010-ben.”

A nehézségek hirtelen értek véget, amikor egy délután betért egy katolikus templomba. „Zokogva mondtam egy Krisztus-kép előtt: 'Ha itt vagy, segíts!' És akkor történt valami, amit nagyon nehéz megfogalmazni, de úgy éreztem, mintha valaki fizikailag fölemelt volna; elálltak a könnyeim, és megéreztem a Jelenlétet. Oly kézzelfoghatóan, hogy attól fogva tudtam: az életem Krisztusé. Ezen kívül semmi sincs.”

Innen már csak egy lépés volt a Katolikus Egyház. „Megértettem, hogy egyetlen Egyház van, és az Eucharisztia miatt katolikusként juthatok legközelebb Krisztushoz.”

Read megtérése ellenkezést váltott ki a családban és megdöbbenést a liberális művészkörökben. Mégis mosolyogva vallja: „sohasem voltam ilyen boldog.” 

A költőnő idén jelenteti meg harmadik antológiáját, amelynek filozófiai alapjai egészen mások lesznek, mint a korábbiaké. „Nem tudom, mi lesz a költészettel, de azt hiszem, érdekes lesz” – idézi Sally Readet a CNA.

Magyar Kurír (mk)

You have no rights to post comments