Ahol fegyverropogás közepette tartanak szentmisét

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. július 29. vasárnap
Szíriában egyre súlyosabb helyzet uralkodik, Damaszkuszban folyamatos a bombázás. - Szíria a kereszténység bölcsője. A keresztények nem hagyhatják el földjüket – hangzik egy szíriai püspök felhívása híveihez. A nagy nehézségek ellenére is arra buzdít, hogy maradjanak hazájukban. Damaszkuszban napról-napra súlyosabb a helyzet, ezért a város maronita érseke, Samir Nassar főpásztor a Szükséget Szenvedő Egyház katolikus segélyszerv segítségét kérte. A pápai alapítvány mintegy 20 ezer eurónyi összeggel 17 papot és 107 családot segített az utóbbi alkalommal.

„Életemben először tartottam szentmisét úgy, hogy közben bombák robbantak és fegyverek ropogtak a templomon kívül. Egyre kevesebben vannak a keresztények, akik eljönnek, hogy Isten Szavából merítsenek bátorságot. A bombázás folyamatos és ezért éjszaka lehetetlenné vált a pihenés. Napközben 55 °C-ra is felmelegszik a levegő, szünetel az áramszolgáltatás. Fogyóban vannak az élelmiszerek, a kenyér, továbbá a gáz és az üzemanyag is” – nyilatkozta egy damaszkuszi pap.

Paul Karam atya, a libanoni Pápai Missziós Művek országos igazgatója nyilatkozatot tett közzé, amelyben elmondta: „a Szentatya őszi látogatása nagy reményt jelent az ország számára, és a béke üzenete lesz Szíriának, egyben meghívás a közel-keleti békére. A pápa látogatása a vallásszabadságra, valamint az emberi jogok jelentőségére irányítja a figyelmet, továbbá az erőszak és a háború megszüntetésére szólít. Ezért nagyon várjuk a Szentatyát, aki Krisztus üzenetét hozza el: béke, párbeszéd, tolerancia, az embertársak elfogadása. Az erőszak sosem oldotta meg a problémákat, ezért az egyetlen út a kölcsönös tisztelet vezette párbeszéd az állampolgárok java érdekében.” Végül annak a reményének adott hangot, hogy „a pápa látogatása a szíriai keresztényekben megújítja a tanúságtétel iránti felelősséget a párbeszéd és a szolidaritás érdekében, mindig az igazság fényében, aki maga Krisztus”.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

You have no rights to post comments