Furcsaságok Navalnij temetése körül

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2024. március 01. péntek

Navalnij szóvivője, Kira Jarmis arról ír a korábban Twitternek nevezett X-oldalán, hogy egyetlen halottaskocsi személyzete sem hajlandó Navalnij holttestét a templomba szállítani, mert ismeretlenek fenyegetik őket...

Jarmis azt állítja, ismeretlenek telefonon fenyegetik meg a temetés megrendezésében szerepet vállalókat, így az esemény előtt 24 órával jelenleg nincs, aki az egykori ellenzéki vezető testét a templomba, majd pedig a temetőbe szállítaná.
Mint bejegyzésében emlékeztetett, Navalnij csapatának először nem engedélyezték, hogy egy ravatalozóban tartsanak megemlékezést a temetés előtt – állítólag egy cég el is mondta nekik, hogy megtiltották velük az együttműködést, mások azt mondták, nincs kapacitás –, ezért végül egy templomban tartják meg az eseményt, míg végső nyugalomra a moszkvai Boriszovszkij temetőbe helyezik Navalnij holttestét.
Egyébként nem ez az első furcsaság, ami a temetés körül zajlik. Navalnij édesanyjának, Ljudmila Navalnajának a hatóságok sokáig nem is adták ki a testet, erre végül csak halála után több mint egy héttel került sor.
Ráadásul Jarmis még múlt héten azt állította, Navalnij édesanyját megfenyegették, hogy fiát vagy titokban temetik el hivatalos, nyilvános búcsúztatás nélkül, vagy pedig abban az Északi-sarkhoz közeli börtönkolóniában kerül egy közös sírba a teste, ahol életét vesztette. Később állítólag azt is felajánlották, hogy amennyiben nem egyezik bele a zárt, titkos temetésbe, fiának holttestét hagyják elbomlani.
Marija Pevcsik, Navalnij szervezete, a Korrupcióellenes Alapítvány (FBK) vezető oknyomozója akkor az esetet úgy kommentálta, „ez földi pokol a szemünk előtt”, és azzal vádolta meg Vlagyimir Putyint, hogy el akarja lehetetleníteni a temetést, mert attól tart, az egy politikai gyűlés lenne, amit az elnökválasztáshoz ilyen közel nem szeretne a tévében látni.
(index.hu)

You have no rights to post comments