Év végén sem csitul a háború - hírek + ima

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2023. december 29. péntek

Katonai nyilvántartásba veszik a 16 éveseket; külföldi önkénteseket csábítanak magas fizetésért; nemkívánatos újságíró szervezetek; agyonlőtt hadifoglyok; támadások civil célpontok ellen; magukra hagyott bajtársak; elítélt fiatal költők; aknára futott teherhajó... háborús hírek + ima:

- Az Orosz Föderáció „katonai nyilvántartásba” venné a 16 éves fiúkat is a Luhanszki régióban – írja az RBC Ukraina.
A lap úgy értesült, hogy az érintett bizottságok 2024. január 10-én kezdik meg munkájukat a megszállt Luhanszki területen. Az orosz adminisztrációnak március 31-ig, az oroszországi elnökválasztás végéig kell megbirkózni a helyzettel.
Azonosítják azokat az idősebb férfiakat is, akik a háború kezdete óta elkerülték a sorozást – őket december 31-ig nyilvántartásba veszik.

- Az oroszok külföldi önkénteseket is toboroznak az Ukrajna elleni háborúhoz, például kubaiakat magas fizetésért, bónuszokért és szabadság ígéretével. A lap szerint a közelmúltban vált ismertté, hogy orosz közvetítők nepáliakat is toboroznak. Némi diplomáciai csörte is volt, amikor kiderült, hogy az egykori brit gyarmati hadsereg rettegett nepáli gurkha harcosai az ukrán fronton voltak. Közülük többen elestek, holttestüket hazaszállították Nepálba, ahol ezt követően megtiltották, hogy bárki zsoldosnak jelentkezzen nemzetközi háborús övezetekben.

- A Kreml több hírügynökséget „külföldi ügynöknek” és „nemkívánatos szervezetnek” minősített 2023-ban, amiért megtagadták az ország háborús cenzúratörvényeinek betartását, így jelenleg 28 bebörtönzött újságíróról tudnak – írja a Euronews a Riporterek Határok Nélkül (RSF) adataira támaszkodva.
A külföldi ügynökök listáján idén többek között a The Moscow Times, a Tayga.Info, a Bumaga, a Sota, a 7x7, a Groza és a Proekt független hírportálok, valamint több tucat neves újságíró és oknyomozó riporter szerepel.
Még súlyosabb lehet, ha valaki felkerül a „nemkívánatos” szervezetek listájára, az ugyanis azt jelenti, hogy az adott szervezetnek fel kell hagynia minden oroszországi tevékenységével. Ilyen voltak 2023-ban a Meduza és a Novaja Gazeta Europe független hírportálok, valamint a TV Rain (Dozsgy) műsorszolgáltató.

- Az ukrán ügyészség eljárást indított amiatt, hogy orosz katonák 2023 decemberében agyonlőttek három hadifogságba esett ukrán katonát Rabotine térségében – írja az Ukrajninszka Pravda. Az ügyészség szerint a katonákat elfogásuk után egy órával lőtték le, és mindez sérti a genfi egyezményeknek a hadifoglyokra vonatkozó előírásait is.  Az esetről egy videó is felkerült az internetre december elején.

- Az Egyesült Államok kijevi nagykövete, Bridget Brink egy közösségi médiás posztban barbár akciónak minősítette, hogy Oroszország tüzérségi csapást hajtott végre a herszoni vasútállomás ellen. Az előző éjjel az oroszok barbár módon ágyúzták a herszoni vasútállomást, ahonnan több mint 100 civil próbált meg elutazni az órákon át tartó tüzérségi csapások után. Ez egy újabb emlékeztető, hogy miközben a legtöbb ember otthon ünnepel a családjával, Oroszország folytatja a barábr támadásokat Ukrajnában – fogalmazott. A támadásban egy rendőr meghalt, több civil pedig megsérült.
 
- Videón, ahogy magára hagyják saját bajtársukat az orosz katonák - Nemrég jelent meg egy felvétel a közösségi médiában, amelyen állítólag az látható, hogy orosz katonák cserben hagyják bajtársaikat.
A felvételen látszik, amint a (vélhetően sebesült) katonák egyike megpróbálja utolérni a mellette elhajtó járművet, és még fut is utána, de a bajtársai nem állnak meg.  Ezután sikerül utolérnie a járművet, és belekapaszkodnia, de nem tudja megtartani magát, leesik, és magára hagyják.

- Egy moszkvai bíróság csütörtökön öt és fél, továbbá hét év börtönbüntetésre ítélt két orosz költőt, amiért „gyűlöletkeltő” verset olvastak fel tavaly egy háborúellenes rendezvényen – írja az MTI. Artyom Kamardin és Jegor Sztovbe támogatói az ítélet ismertetésekor azt kiabálták, hogy „Szégyen!”. Kamardin apja pedig azt kiáltotta, hogy „Ez abszolút önkény!”.
A két fiatalt 2022 szeptemberében vették őrizetbe, miután részt vettek egy nyilvános felolvasáson Moszkvában, a Triumfalnaja téren, Vlagyimir Majakovszkij költő emlékművének közelében, amely a szovjet idők óta a másként gondolkodók találkozóhelye.
A felolvasáson Kamardin az „Ölj meg, milicista!” című versét szavalta el, amely ellenséges hangvételű volt a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárokkal szemben. Másnap őrizetbe vették egy házkutatás során, akkor állítása szerint a rendőrök megverték és egy súlyzóval megerőszakolták.
A két költő ellen eredetileg „gyűlöletkeltés” miatt indítottak eljárást, amely vád később kiegészült „az állam biztonsága elleni tevékenység elkövetésére való nyilvános felhívással”.
Idén májusban a bíróság az ügy harmadik vádlottját, Nyikolaj Dajnekót négy év büntetőtáborban letöltendő büntetésre ítélte. Dajneko korábban bűnösnek vallotta magát, és egyezséget kötött a nyomozóhatósággal.

- Orosz aknára futott a Fekete-tengeren egy panamai zászló alatt közlekedő görög teherhajó, a fedélzeten tűz ütött ki, ketten megsebesültek – közölte csütörtökön az ukrán hadsereg déli parancsnoksága a Telegramon. A tájékoztatás szerint a hajó – amely a dunai Izmail kikötőjébe tartott gabonáért – kigyulladt. Egy ember kórházba került, társát a fedélzeten látták el. A bajba jutott hajóért vontatók indultak. A hadsereg nem tért ki arra, mikor történt az incidens.

Mennyei Atyánk! Kérünk Téged Jézus Krisztus nevében, a mindenkor segítő Szűzanya közbenjárásával, hogy csillapítsd le a gyilkos indulatokat és növeld a békevágyat minden ember szívében! Add, hogy vége legyen a háborúnak Ukrajnában és az egész világon! Szabadíts meg minket az antikrisztusi vezetőktől, háborús uszítóktól, a háborúk haszonlesőitől és add, hogy békében élhessünk! Hadd jöjjön el közénk a Te országod, a békesség és a szeretet, az igazság és igazságosság országa, a Szeretet földje! Miatyánk... Üdvözlégy... Dicsőség...

You have no rights to post comments