Megtörtént ez is: az első háborús harci cselekmény az űrben + ima a békéért

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2023. november 12. vasárnap

Az izraeli légvédelem Arrow–2-es elhárítórakétája megsemmisített egy Jemenből kilőtt ballisztikus rakétát a 100 kilométer magasságban húzódó Kármán-vonal felett, amelyet a világűr határának tekintenek – jelentette az izraeli Haaretz. Mivel a korábbi teszteket és fegyverkísérleteket nem tekintjük harci cselekménynek, ez volt az első eset, amikor egy konfliktus résztvevői a Föld légkörén túl ütköztek meg.

Az incidens során Jemenből 1600 kilométer távolságból indítottak egy Khader–110 rakétát, feltételezhetően Eilat városára. A támadás a Hamász október elején indított terrortámadásai nyomán Gázában kialakult háborús helyzet egyik nemzetközi következménye. Ennek egyik háttere a vallási ellentéteken túlmenően az a hosszú évtizedekre visszanyúló történet, hogy Izrael nukleáris fegyver fejlesztésével vádolja Iránt. Irán minden esetben cáfolta, hogy atomfegyverek fejlesztésére törekedne, de közben nagy lendülettel gyártja és fejleszti a nukleáris robbanófejek hordozására alkalmas rakétákat.
A jemeni húszik fegyvere a velük szövetséges Irán Shahab–3A közepes hatótávolságú ballisztikus rakétájának továbbfejlesztett változata, amely egytonnás robbanófejet képes közel kétezer kilométeres távolságba eljuttatni. Maga a Shahab–3 az észak-koreai Hwaseong–7 iráni gyártású változata. A Hwaesong–7 pedig a szovjet R–17 Elbrus ismertebb, NATO-kompatibilis nevén SS–1C Scud–B helyi verziója. (index.hu)

Drága Istenünk! Add, hogy vége legyen a háborúknak az egész világon! Kérünk, hogy szabadíts meg minket a gonoszság minden erejétől és jöjjön el a Te országod, a békesség és a szeretet, az igazság és igazságosság országa, a Szeretet földje! Ámen. Miatyánk... Üdvözlégy... Dicsőség...

You have no rights to post comments