Még mindig háború + ima a békéért

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2023. november 10. péntek

Majdnem négyezer megrongálódott iskola; védelmi célú költségvetés; háborúba kényszerített hadifoglyok; dezinformációs kampány; globális béketerv... hírek + ima a békéért:

- Több mint 3790 iskola és óvoda rongálódott meg vagy semmisült meg Ukrajnában azóta, hogy Oroszország tavaly megkezdte invázióját – állítja a Human Rights Watch (HRW). A szervezet szerint az ukrán gyerekek „nagy árat fizettek” a háború alatt, és az oktatás elleni támadásokat „a jövőjük elleni támadásoknak” nevezte – írja a Sky News.
A legtöbb kárt az oktatási intézményekben a légitámadások, a tüzérségi lövések és a rakétacsapások okozták – írja a szervezet. A HRW azt is állította, hogy egyes esetekben kazettás bombákat is használtak. Az orosz erők gyakran fosztogatták és kifosztották az általuk elfoglalt iskolákat, ami háborús bűncselekmény – áll a jelentésben. Hugh Williamson, a HRW európai és közép-ázsiai részlegének igazgatója felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ítélje el az ukrajnai iskolák elleni támadásokat.

- Ukrajna 2024-es költségvetésének több mint felét a védelmi ágazatra fordítja, mivel folytatja az orosz invázió elleni küzdelmet. Az ország parlamentje jóváhagyta a jövő évi költségvetést, amely 4,6 százalékos gazdasági növekedést tervez, és mintegy 43,6 milliárd dollár hiányt állapít meg. A költségvetés bevételeit 1,8 billió ukrán hrivnyára, a kiadásokat pedig 3,4 billió hrivnyára tervezik – írja a Sky News.

- Oroszország ukránellenes dezinformációs kampányt finanszíroz Latin-Amerikában - Az Egyesült Államok szerint az orosz kormány jelenleg egy folyamatban lévő, jól finanszírozott dezinformációs kampányt finanszíroz Latin-Amerikában, többek között azzal, hogy propagandával és álhírekkel árasztja el a médiát, amelynek célja az Ukrajna iránti támogatás aláásása és az Amerika- és NATO-ellenes hangulat táplálása – írja az Ukrinform az amerikai külügyminisztérium közleménye alapján.
Oroszország különösen Argentínában, Bolíviában, Chilében, Kolumbiában, Kubában, Mexikóban, Venezuelában, Brazíliában, Ecuadorban, Panamában, Paraguayban, Peruban és Uruguayban használja fel a médiakapcsolatait arra, hogy propagandát terjesszen, és hogy gyengítse az Ukrajna-támogatást.
A latin-amerikai orosz nagykövetségek és az államilag finanszírozott média összehangolja a Kreml-barát üzenetek erősítését, az Amerika-ellenes narratívák terjesztését és az orosz állami média, a helyi média, a térségben lévő, Moszkva-barátnak tekintett harmadik országok nagykövetségei és a helyi újságírók közötti partnerségek kialakítását célzó erőfeszítéseket – közölte a külügyminisztérium.

- Oroszország ukrán hadifoglyokat küld a frontvonalra, hogy az orosz oldalon harcoljanak a konfliktusban - Az egyik orosz hírügynökség videófelvételeket tett közzé, amelyeken olyan katonák láthatóak, akik az új zászlóaljhoz való csatlakozáskor hűséget esküdtek Oroszországnak.
Julia Gorbunova, a Human Rights Watch vezető ukrajnai kutatója elmondta: Nehéz elképzelni olyan forgatókönyvet, amelyben egy hadifogoly döntését valóban önként hozta volna meg, tekintettel a kényszerfogság helyzetére.
Moszkva korábban saját elítéltjeit is bevetette, hogy Ukrajnában harcoljanak, enyhébb büntetésért cserébe.

- Egy kijevi tisztviselő szerint 2024 elején globális békecsúcsra kerülhet sor Ukrajnáért. Ukrajnában aggódnak amiatt, hogy az Izrael és a Hamász közötti konfliktus miatt nehezebb megnyerni az ország támogatását.
Ukrajna abban reménykedik, hogy a Nyugat támogatni fogja a 10 pontos béketervet, amely a területi integritás visszaállítását, az orosz csapatok kivonását, valamint az élelmiszer- és energiaellátás védelmét követeli – írja a Sky News.

Mennyei Atyánk! Kérünk Téged Jézus Krisztus nevében, a mindenkor segítő Szűzanya közbenjárásával, hogy hozd el az áldott békét a Földre! Szabadíts meg minket a háborús uszítóktól, haszonlesőktől, gyilkosoktól, antikrisztusi vezetőktől és megszálló hatalmaktól! Kérünk segítsd elő a megbékélést és kiengesztelődést a Föld minden országában, hogy megvalósulhasson köztünk a Te országod, a békesség és a szeretet, az igazság és igazságosság országa, a Szeretet földje! Ámen. Miatyánk... Üdvözlégy... Dicsőség...

You have no rights to post comments