Szobrot állítottak Pio atyának a XI. kerületben

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2023. november 05. vasárnap


Olasz kapucinus szerzetes volt a 2002-ben szentté avatott Pio atya, akit nagy tisztelet övez Magyarországon. A közelmúltban felállított bronz szobra a szerzetest kalitkával és egy abból kirepülő madárral ábrázolja, utalva arra a neki tulajdonított állításra, miszerint Magyarország egy olyan kalitka, amelyből egyszer még egy gyönyörű madár fog kirepülni.

Egész Magyarországon nagy tisztelet övezi az olaszországi születésű Pietrelcinai Pio atyát, Budapesten több szobrát is megtaláljuk, de a XI. kerületben még az átlagosnál is odaadóbban ápolják az 1968-ban elhunyt, 2002-ben szentté avatott kapucinus szerzetes emlékét. Gazdagréten már 2015-ben teret neveztek el róla a katolikus hívek kezdeményezésére, a Szent Angyalok-plébániatemplomban Örökimádó-kápolnát építettek a tiszteletére, a szerzetes halálának évfordulóján, szeptember 23-án pedig minden évben megtartják Szent Pio atya ünnepét.
A Gazdagréti út és a Baradla utca kereszteződésében található Szent Pio téren 2018-ban avatták fel a szerzetes első, egész alakos szobrát (halálának 50. évfordulóján), ám az ideiglenes megoldás volt, mert az alkotás nem tartós anyagból készült. Ennek a helyére állították most fel bronzból készült egész alakos szobrát, Kontur András alkotását.
Nem csupán a műalkotás anyagában láthatunk változást, hanem Pio atya megjelenítésében is: a 2002-ben szentté avatott szerzetes kalitkát tart a kezében, amint éppen kirepül belőle egy madár.
Ez az ábrázolás azokra a sokak által ismert és Pio atyának tulajdonított mondatokra utal, amely a magyarokról szól: „Magyarország egy olyan kalitka, amelyből egyszer még egy gyönyörű madár fog kirepülni. Sok szenvedés vár még rájuk, de egész Európában páratlan dicsőségben lesz részük. Irigylem a magyarokat, mert általuk nagy boldogság árad majd az emberiségre. Kevés nemzetnek van olyan nagyhatalmú őrangyala, mint a magyaroknak és bizony helyes lenne erősebben kérniük hathatós oltalmát országukra!”
Éppen ezek a mondatok magyarázzák, hogy az atya új bronzszobrát a magyarok számára fontos évfordulón, 2023. június 4-én, a trianoni gyásznapon, a nemzeti összetartozás napján avatták fel és áldották meg, igaz, akkor még nem a Szent Pio téren, mert nem voltak meg a felállításhoz szükséges hatósági engedélyek. Az alkotást ideiglenesen a Szent Angyalok-plébániatemplom kertjében helyezték el, ott avatta fel Vejkey Imre képviselő, a Magyar Parlamenti Imacsoport vezetője, s ott áldotta meg a közel húsz éve Magyarországon élő Marco Faccioli olasz kapucinus szerzetes. De már ekkor bejelentették, hogy a szobor szeptemberben kerül végleges helyére, a szerzetesről elnevezett térre, ahol Szent Pio atya ünnepén megemlékezést és koszorúzási ünnepséget tartanak.

You have no rights to post comments