Magánadományból Szent László-szobrot kapott Győr

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. június 28. csütörtök

Szent László-szobrot avattak Győrben június 27-én. A bazilika mögötti téren felállított bronzszobor két és fél méter magas. A két méter magas mészkőtalapzatra helyezett szobrot Szent László napján avatták fel, a műalkotást Pápai Lajos megyéspüspök áldotta meg. Borkai Zsolt polgármester méltatta a Vill-Korr Hungária Kft. tulajdonosa, a Gasztonyi család nagylelkűségét, akik rendszeres támogatói Győrnek, ezt a csodálatos szobrot is tiszteletük jelképéül adományozták a győrieknek.

A városban különösen nagy tisztelet övezi a lovagkirályt, akinek hermáját – koponyacsontját tartalmazó mellszobrát – is a városban őrzik. Szent Lászlónak eddig nem volt köztéri szobra Győrben. A műalkotás a győri Gasztonyi család és a tulajdonukban álló Vill-Korr Hungária Kft. adományából valósult meg.
A szobrot a győri szobrászművész, Lebó Ferenc készítette, akinek sok más műalkotása mellett a Vatikánban is látható egy domborműve Apor Vilmos püspökről. A művész a Gasztonyi család és cégük megbízásából hat hónapig dolgozott a Szent László szobron, amely a szakrális uralkodót nem fegyveresen, hanem ünnepi öltözetben, lovagként ábrázolja. A szobor bal kezében tartott román stílusú templom modellje a király kereszténységet támogató intézkedéseire utal, a jobbjában jogarszerűen felemelve tartott bárd és koronája uralkodói mivoltát szimbolizálja.

Gasztonyi László, a Vill-Korr Hungária Kft. tulajdonosa elmondta: 23 éve működtetik Győr városában családi vállalkozásukat, amely elektromos tervezéssel és kivitelezéssel foglalkozik; a bronzszobor díszkivilágításáról is ők gondoskodnak. A 40 ezer forint tőkével létrehozott garázsvállalkozás ma több milliárdos forgalmat bonyolít. „Sikereinket nagymértékben annak a környezetnek is köszönhetjük, amelyet Győr városa biztosított nekünk. A most adományozott szobor, úgy vélem, kifejezi azt, amit a város iránt érzünk. Ahogyan engem édesanyám, úgy ajánlom én a várost, valamint családomat Szent László oltalmába.”

Az adományozó hozzátette: ma nagyobb szükségünk van példaképre, mint bármikor. Szent Lászlóban rálelhetünk erre, hiszen nemcsak a férfias bátorságnak, harciasságnak, hanem a finomságnak, gyengédségnek, a nők védelmének példaadó képviselője, aki védelmezője a becsületnek, az árváknak és az özvegyeknek. 

Gasztonyi László megjegyezte, hogy Géza és László, a két fivér mindig egyet akart, akkor is, ha a természetük nem volt teljesen egyforma. Úgy cselekedtek, mint egyazon test két karja, mindig összhangban és ugyanazért a célért. Ezt az elvet követi Gasztonyi László is testvérével, Gyulával, és bízik benne, hogy két gyermeke – akik már dolgoznak a cégben –, valamint a későbbiekben az unokái is ugyanezt az utat járják majd.

A szobor leleplezését után a bazilikában püspöki szentmise és körmenet követte.

Magyar Kurír

You have no rights to post comments