Szomorú hírek - vadásznak ránk...

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. június 27. szerda

Leváltott tisztségéből egy argentin püspököt és egy missziós közösség alapítóját a pápa. A két papról bebizonyosodott, hogy szerelmi viszonyt folytattak nőkkel. Szomorú dolog ez, mert egyébként nagyszerű papok voltak jó szolgálattal. A világ ilyen - még a feddhetetleneket is kikezdik, ha pedig valaki hibát követ el, egy bűnt tartósan benne hagy az életében, jaj neki. Intő példa ez mindannyiunknak...

XVI. Benedek pápa kedden felmentett tisztségéből egy argentin püspököt és egy nemzetközi missziós közösség olasz alapítóját, akikről bebizonyosodott, hogy szerelmi viszonyt folytattak nőkkel.

Az 57 éves Ferdinando María Bargallót, a Buenos Aires melletti Merlo-Moreno püspökét lefotózták, amint egy nőt ölelget egy mexikói luxusszállodában. A fotókat a televízió is sugározta, és az internetre is feltették.

A Vatikán a katolikus kánonjog 401. cikke 2. bekezdése alapján, súlyos vétség miatt mentette fel a püspököt tisztségéből. A katolikus papok nőtlenségi fogadalmat tesznek, de a cölibátus nehézségei és hasonló botrányok miatt az egyházon belül is felerősödtek a papok nősülésének engedélyezését követelő hangok.

Ferdinando María Bargallo a Latin-amerikai Caritas vezetője, aki tavaly indított kampányt "Többet azoknak, akiknek kevesebb jutott" címmel a szegénység ellen, hétfőn benyújtotta a lemondását.

A püspök a két éve készült felvételeket először azzal magyarázta, hogy egy gyermekkori barátnőjéről van szó, és mások is jelen voltak a képek készültekor, igaz, a felvételeken nem látszanak. Argentin médiajelentések szerint később bevallotta, hogy szerelmi viszonya volt a nővel, akiről a sajtó úgy tudja, hogy egy 56 éves elvált étteremtulajdonos. Bargallót, aki 1997 óta szolgált püspökként, a Buenos Aires-i érsek, Jorge Mario Bergoglio bíboros lehetséges utódjának tekintették.

A Világiak Pápai Tanácsa pedig Luigi Prandin atyát, a laikus hívekből álló, nemzetközi Villaregia Missziós Közösség olasz alapítóját mentette fel. Prandin atyát "misszionáriusokkal szembeni súlyos erkölcstelen cselekedetekkel" vádolják. A Vatikán ugyanezt a büntetést szabta ki a közösség társalapítójára, Maria Luigia Coronára is, akinek tudomása volt az ügyekről, de azokat eltitkolta. A Villaregia Missziós Közösségnek 600 tagja és közel félmillió támogatója van világszerte.

Nemrégiben egy kaliforniai püspök és a Krisztus Légiója konzervatív mozgalom egyik ismert prédikátora ismerte be, hogy viszonyuk volt nőkkel. Mindkettőjüknek több gyermeke is született.

(MTI)

You have no rights to post comments