Gyerekek a háborúban - hírek + ima

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2023. szeptember 10. vasárnap

Megsemmisült oktatási intézmények, tanítás az óvóhelyeken, a történelem átírása, és Ferenc pápa szavai - hírek + ima:

Több száz oktatási intézmény semmisült már meg Ukrajna-szerte - Az Ukrajna elleni orosz agresszió következtében 400 oktatási intézmény teljesen megsemmisült, több mint 3000 pedig megrongálódott tavaly február óta – írja az Ukrinform. A háború miatt az ukrán gyerekek új körülmények között, például óvóhelyeken kénytelenek tanulni. A tanárok állítólag néha még a lövészárkokból is tanítanak videókapcsolaton keresztül.

Az oroszok azt tanítják a gyerekeknek, hogy Ukrajna soha nem létezett - Az ideiglenesen megszállt ukrajnai területeken az oroszok az tanítják az iskolákban a tanulóknak, hogy Ukrajna és az ukrán nyelv soha nem is létezett – nyilatkozta Dmitro Lubinec, az ukrán parlament emberi jogi biztosa.
„A töriórákon azt sulykolják a gyerekek fejébe, hogy az ukrán népcsoport nem létezett. Azt mondják nekik, hogy ők oroszok, az anyanyelvük pedig az orosz” – jegyezte meg Lubinec.
Korábban arról számoltak be, hogy az Orosz Föderációban olyan tankönyvet nyomtak az iskolások kezébe, amiben a szerzők arról értekeznek, miért támadta meg jogosan Oroszország Ukrajnát.

Szeptember 7-én Ferenc pápa a Vatikánban fogadta az ukrán görögkatolikus főpásztorokat, akiket biztosított arról, hogy osztozik a szenvedő nép fájdalmában. „Nem beszélünk eleget arról a vértanú dimenzióról, amit megélnek a kegyetlenség és a bűnözés hálójában" – mondta akkor a Szentatya. A pápa fájdalmának adott hangot, amiért tehetetlenül állunk a háború előtt, ami az „ördög műve, aki pusztítani akar”. Megemlékezett az ukrán gyermekekről, akikkel az audienciákon találkozott: „Csak néznek rád, elfelejtettek mosolyogni” – fogalmazott Ferenc pápa, hozzátéve, hogy ez az egyik hozadéka a háborúnak: letörli a gyermekek arcáról a mosolyt.

Béke fejedelme, szentséges Istenünk, kérünk, hogy mentsd meg gyermekeinket a háború szörnyűségeitől és pusztításaitól, a gyerekkor elvesztésétől és a szeretet kiölésétől a szívükben. Szabadíts meg minket a gonosztól és hozd el a békét mindannyiunk szívébe és országába, hogy eljöjjön a bűnbánat és megtérés, megújulás és újjáépítés időszaka az egész világra! Miatyánk... Üdvözlégy... Dicsőség...

You have no rights to post comments