Egyre borzalmasabb helyzetben vannak az ukrán diákok - hír + ima

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2023. augusztus 30. szerda

Több mint 1300 iskolát romboltak le Ukrajnában a háború kezdete óta az ukrán kormány ellenőrzése alatt álló területeken, és számos további létesítmény súlyosan megrongálódott – közölte az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) kedden. A támadások miatt az iskolaköteles korú gyermekek mindössze harmada látogatja az összes óráját személyesen, és sokan elfelejtették a tananyagot – tette hozzá az UNICEF.

 Az ENSZ Gyermekalapja rámutatott: a háborút a koronavírus-világjárvány előzte meg, így számos ukrán gyermek már negyedik éve nem tud rendesen iskolába járni.

A szervezet aláhúzta: az ukrán tanárok mintegy fele jelezte, hogy romlottak a tanulók anyanyelvi, matematikai és idegen nyelvi készségei. Az Ukrajnából elmenekült gyermekek helyzete sem jobb: több mint felük kimarad a fogadó ország oktatási rendszeréből elsősorban nyelvi és közlekedési akadályok, illetve a helyi intézmények kapacitáshiánya miatt.
Az UNICEF hangsúlyozta: háborús vagy válsághelyzetben az iskolák sokkal többet biztosítanak a tanulási lehetőségnél, mert biztonságot és rendszert adnak a veszteséggel és erőszakkal szembesülő gyermekeknek.
Emellett a jobb táplálkozás, valamint az oltásokhoz és a különféle segélyekhez való hozzáférés helyszínei lehetnek – fűzte hozzá a szervezet.
Az ENSZ Gyermekalapja megjegyezte: partnereivel együtt azon dolgozik, hogy a gyerekek Ukrajnában és a fogadó országokban is jobban hozzáférjenek az oktatáshoz.
A szervezet célja, hogy segítsen mintegy 300 ezer ukrán gyermeken, akit az a veszély fenyeget, hogy a következő tanévben kimarad az iskolából – számolt be az MTI.

Mennyei Atyánk! Kérünk Téged Jézus Krisztus nevében, a mindenkor segítő Szűzanya közbenjárásával, hogy védd meg a legkiszolgáltatottabbakat, a védteleneket a háború szörnyűségeitől! Segíts, hogy vége legyen a gyilkosságoknak, rombolásoknak, szabadítsd meg Ukrajnát és az egész világot minden megszálló erőtől és hatalomtól! Kérünk, hadd menjenek haza a katonák is a saját országukba, ne kelljen meghalnia már egyetlen embernek sem, és kérünk ajándékozz nekünk a szíved szerint való vezetőket, akik a béke útjára vezetik a nemzeteket! Miatyánk... Üdvözlégy... Dicsőség...

You have no rights to post comments