Itt tart Európa - Alapítása után nyolcszáz évvel egy euróért eladják a belgiumi Binche Oltáriszentség templomát.

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. június 15. péntek
A Brüsszelt?l mintegy 50 kilométerre fekv? középkori város szívében álló templomban június 10-én, vasárnap tartották az utolsó istentiszteletet, egyszersmind tisztelegtek valamennyi vallási közösség el?tt, amely alapítása – 1186 – óta megfordult benne.
1976-ban a templomot jelképes egy frankért a legszentebb Oltáriszentség apácái a plébániának adományozták, amikor elhagyták az épületet.
„Támogatás híján egy olyan kis plébánia, mint a miénk, nem tudja kifizetni a villanyt, a biztosítást, megjavíttatni a födémet, az ablakokat vagy az esőcsatornákat. Legalább 100 ezer euróra lett volna szükség. Így úgy döntöttünk, hogy eladjuk, akár egy euróért is” – Mondat el Michel Diricq, az egyházközség koordinátora.
A koordinátor a hívekkel együtt aggódik az épület jövőjéért, és reméli, hogy új tulajdonosa „nemes célra” használja majd fel. Eddig különböző ajánlatokat kapott, akadt, aki előadóteremnek, akadt, aki könyvtárnak és olyan is, aki szállodának szeretné használni. Mint mondta, még a nyár vége előtt dönt a kérdésben.
Binche-ben nagy visszhangja is volt a templom sorsának, de a sajnálatos példa nem egyedüli Belgiumban, sőt Európában. Brüsszelben a Szent Katalin-templom rövidesen zárt piac lesz, az Ixelles negyed egyik elhagyott templomában New York-i mintára 2010-ben bár, étterem és diszkó nyílt. A binche-i templom új tulajdonosai flandriai példákból is ötletet meríthettek. Mechelenben 2009-ben elegáns szálloda nyílt a minorita szerzetesek egykori kolostorában.
        
A belgiumi katolikus egyház nem kíván nyilatkozni arról, hány templomra várhat hasonló sors, de elvben nem ellenzi az épületek más célra történő hasznosítását. „Egyes városnegyedekben például a muzulmánok vannak többségben. Érthető, hogy itt a templomokat kevéssé látogatják, tehát más felhasználást találhatunk számukra” – fejtette ki Tomm Scholtes, a belga püspöki kar szóvivője.

MTI/Magyar Kurír

You have no rights to post comments