Vatikáni szabályozás a jelenésekről és kinyilatkoztatásokról

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. május 28. hétfő

Látomások kinyilatkoztatások, isteni üzenetek: az egyház története gazdag a misztikus eseményekben. Fatima és Lourdes, a Sz?zanya pápailag elismert földi jelenései óta a püspökök és teológusok küzdenek az egész világon a természetfölötti jelenésekkel. A Vatikán válaszai elkészültek és hamarosan közreadják ezeket világszerte.

A Hittani Kongregáció napokon belül közreadja a fordításokat olasz, spanyol, német, angol és francia nyelven. Ezek mindegyike hivatalos fordítás és végső verzió lesz egyben. A Vatikáni Kiadóhivatal számos példányt nyomtatott, míg a L’Osservatore Romano vatikáni újság egy cikket is megjelentetett ezzel kapcsolatban.

A szöveg hasznos kiadvány lesz a követendő lépésekhez: mi a teendő, ha valaki tényleges jelenésről szerez tudomást. A néphiedelemmel ellentétben ez a helyi püspök és nem a Vatikán hatásköre, megvizsgálni bármilyen természetfölötti jelenséget.

A Szentszéknek nincsenek ilyen szakértői és tudományos kutatói, de közbeavatkozhat egyedi és extrém esetekben. Ennek ellenére a római kúria minden évben számos aktát kap állítólagos jelenésekkel kapcsolatban. Az aktákban ismertetett jelenségek nagyban különböznek egymástól, és majdnem minden esetben elküldik az illetékes püspökségnek.

A jelenések híre gyorsan terjed a hívők között, hála az internetnek, a könnyű megközelíthetőség miatt pedig lehetővé váltak a spontán zarándoklatok. Ez valódi kihívást jelent az egyházi hatóságok számára.

(hal)

You have no rights to post comments