Kétszázezer veszélyeztetett gyerek él Magyarországon

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. május 24. csütörtök

A Magyarországon él? gyerekek tíz százaléka veszélyeztetett, azaz több mint kétszázezren - jelentette ki Kovács Zsuzsanna, az Országos Gyermek-egészségügyi Intézet munkatársa. Az OECD-országok között a negyedik legrosszabb helyen áll Magyarország a verés vagy ellátatlanság miatt meghalt gyerekek arányát tekintve.

Több ezer bántalmazott és több tízezer elhanyagolt gyerek él az országban, évente körülbelül harmincan belehalnak a verésbe vagy az elhanyagoltságba - jelentette ki Kovács Zsuzsanna, az Országos Gyermek-egészségügyi Intézet munkatársa, írja a Népszabadság.

Hozzátette: a Magyarországon élő gyerekek tíz százaléka - több mint kétszázezren - veszélyeztetett, és az adatok szerint a legrosszabb a kelet- és észak-magyarországi helyzet. 2010-ben ötven fiatalkorú lett öngyilkos, a kísérletek száma pedig ennek tízszerese. Az öngyilkossági kísérletek hátterében Kovács Zsuzsanna szerint sokszor a bántalmazás áll.

Kovács Zsuzsanna emlékeztetett arra, hogy 2009-ben ombudsmani vizsgálat készült, amely megállapította, hogy az úgynevezett jelentési kötelezettségüket az óvodák, nevelési tanácsadók 50 százalékban, a rendőrség 13 százalékban, míg az orvosok csak 0,2 százalékban teljesítették.

(origo)

You have no rights to post comments