Nahát, ilyen is van? Önmagától lemondott Új-Zéland kormányfője...

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2023. január 20. péntek

A most 42 éves Ardern volt a világ legfiatalabb női kormányfője, amikor 2017-ben megválasztották. Egy évvel később ő lett a második olyan miniszterelnök a világon, akinek hivatali ideje alatt született gyermeke. Lemondásának okairól azt mondta, „elfogyott a szufla”. Nyári szabadsága alatt gondolta végig a hogyan továbbot, és próbált meg erőt gyűjteni, hogy szívvel-lélekkel tegye továbbra is a dolgát. "Ez azonban nem sikerült, és nem szolgálná Új-Zéland érdekeit, ha továbbra is a helyemen maradnék" – mondta újságíróknak nyilatkozva.

Hivatalosan február 7-én távozik hivatalából. Munkáspárti képviselőtársainak kétharmaddal kell megválasztaniuk utódját, máskülönben a párt tagságát kell megszavaztatni.
Ö irányította a szigetországot a koronavírus-járvány alatt, a White-szigeti 2019-es vulkánkitöréskor és a christchurchi mecsetben lezajló lövöldözés is az ő miniszterelnöksége idején történt. Elismerte, hogy az elmúlt öt és fél év nagyon megterhelő volt számára, mert szinte mindvégig valamilyen krízishelyzetben kellett irányítania az országot.
Az ellenzéki konzervatívok vezetője, Chris Luxon személyesen köszönte meg a távozó miniszterelnök eddigi tevékenységét. Az ausztrál kormányfő erősnek, értelmesnek és empatikusnak nevezte Ardernt. Hasonlóan nyilatkozott róla a kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau is.
(index.hu)

You have no rights to post comments