Fáklyás felvonulást és ökumenikus imádságot tartanak Budapesten Ukrajna békéjéért

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2022. november 11. péntek

A Sant’Egidio közösség és a Fiatalok a békéért mozgalom megmozdulást szervez november 13-án, vasárnap délután 15.30-tól Budapesten, a Nyugati téren. Az akcióval tűzszünetet, tárgyalásokat és igazságos békét követelnek Ukrajna és a világ háborútól sújtott térségei számára.

„Az Ukrajna elleni orosz agresszió február 24. óta tart. Az ukrán nép kimondhatatlan szenvedéseket él át. Nem lehet egyenlő távolságot tartani: mi a béke, az áldozatok és a menekültek pártján állunk, és ezt akarjuk megmutatni. Eközben a diplomáciát mintha sutba dobták volna. Minden állam fegyverkezik, és egyesek nyíltan beszélnek az atomháború lehetőségéről.

A Sant’Egidio közösség és a Fiatalok a békéért mozgalom azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szeretne az igazságos béke érdekében, Ukrajnában és a világ csaknem harminc hadszínterén. Tiltsanak be minden nukleáris fegyvert! A megmozdulással vállaljunk mi is szolidaritást az ukrán néppel és a háború áldozataival az egész világon!” – szól a felhívás.

A résztvevők 15.30-kor találkoznak a Nyugati téri elektromos óránál, majd 15.40-től a háborút közvetlenül megtapasztalók tanúságtételei hangzanak el, valamint felolvassák a világvallások vezetői által idén októberben, Rómában megfogalmazott békefelhívást. Ezt követően 16.15-kor fáklyás felvonulás indul a budapest-terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-plébániatemplomba (1065 Budapest, Pethő Sándor utca 2.), ahol 17 órától ökumenikus és vallásközi imádságot tartanak a békéért.

Az imaórát Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök vezeti, imádsággal szolgál Radnóti Zoltán főrabbi, Fórizs Zsolt érdi baptista lelkész és más felekezetek lelkészei, képviselői.

A megmozdulásra és az imádságra mindenkit szeretettel várnak a szervezők!

Forrás: Szőke Péter/Sant’Egidio közösség

Magyar Kurír

You have no rights to post comments