Országos pedagógus sztrájkot hirdettek

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2022. szeptember 26. hétfő

Október 5-re – az oktatás világnapjára – egy újabb, országos sztrájkot jelentett be a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). A pedagógusok már az iskolai tanév kezdete óta különféle módon fejezték ki tiltakozásukat az alacsony bérek, valamint a magas óraterhek miatt. A PDSZ néhány napja még arról számolt be, hogy folytatódik az úgynevezett gördülő sztrájk, és hogy szerintük október végére-november elejére csatlakozhat a legtöbb tanár a demonstrációhoz.

Totyik Tamás, a szakszervezet alelnöke kiemelte: hétfőn folytatódik a gördülő sztrájk, október végén pedig jön a nagy tüntetés.
Most, a hétvégén kiadott közleményében arról számolt be a szervezet, hogy a gördülő sztrájk mellett „rendszeresen meg fognak nevezni olyan napokat, amikor országos munkabeszüntetésre hívják az oktatásban dolgozókat”, és az első ilyen nap október 5-e, az oktatás világnapja lesz.
A PDSZ ezért azt kérte a tanároktól, hogy aznap az óvodákban, iskolákban, kollégiumokban, szakszolgálatokon ne vegyék fel a munkát.
Közölték azt is, hogy aki részt vesz a sztrájkban, annak ezt legkésőbb szeptember 28-án, szerdán 16 óráig be kell jelentenie az intézményvezetőnek, ezután pedig szeptember 30-án 16 óráig le kell adni a sztrájkolók várható létszámát és névsorát az intézményekben.

A közszférát és a versenyszférát is munkabeszüntetésre kérik
A közleményt ezután azzal folytatták: „Kérjük a közszféra és a versenyszféra szakszervezeteit, szervezzenek szolidaritási sztrájkot, szolidaritási akciókat erre napra, hogy világos legyen: az oktatás nemzeti ügy.”
Ismertették, hogy a sztrájk napján a PDSZ és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) közös delegációi felkeresik az alapvető jogok biztosának budapesti, győri, miskolci és pécsi irodáját, hogy átnyújtsák a hivatalnak az összegyűjtött panaszokat. A debreceni, székesfehérvári és szegedi irodákat pedig egy nappal korábban – október 4-én – látogatják meg, mivel ezeken a helyszíneken a sztrájk napján nem lesz ügyfélfogadás.
(index.hu)

You have no rights to post comments