A német alkotmányvédelmi miniszter szerint az akció minden olyan fiatalt veszélyeztet, akik „nem rendelkeznek erős személyiséggel”.
 
Muszlim csoportok Németországba már korábban is végeztek különböző akciókat a Korán terjesztése érdekében. Ezelőtt iskolákban és börtönökbe helyezték el vallásuk szent könyvét, azonban ezzel szemben több város is fellépett és szabályozták ezt a terjesztő tevékenységet. „A szalafisták azonban most egy szimpla trükkel kikerülik ezt a szabályzatot. Bárkinek, aki oda megy kérdezősködni ezekhez az információs pultokhoz adnak egy Koránt, úgy mint egy szórólapot – teljesen engedélymentesen” – írja a Die Welt.

Muszlim arculatváltás
A német biztonsági szervezetek az akcióban a radikális iszlám melletti kampányra figyelmeztetnek, amely a fundamentalisták toborzását szolgálja. Mint mondják, a kampány nem illegális, de folyamatosan megfigyelés alatt fogják tartani. A német sajtó szerint ez amolyan „arculatváltás”, amely a radikális eszméket polgárok számára barátságosabbá próbálja varázsolni. Most félretették azokat a témákat, amelyek megütközést okoztak az eddigi kampányokban, mint a nők szerepe az iszlámban, vagy a saria fölénye a demokrácia fölött.
Az aggodalmak nem alaptalanok, hiszen a kampányban több radikális iszlamista csoport is segédkezett, olyanok amelyek „ugródeszkák az iszlamista terrorizmus felé”, írja a Die Welt. A német hatóságok hozzáteszik, hogy az eddig általuk megfigyelt terroristáknak mind volt kapcsulatuk szalafista csportokkal. Ahogy Roland Densch, a német alkotmányvédelmi miniszter fogalmazott, ez az akció származástól és nemzetiségtől függetlenül minden olyan fiatalt veszélyeztet, akik „nem rendelkeznek erős személyiséggel” és sikerül számukra az iszlámot, mint egy egyszerű világnézetet beállítani és így elfogadtatni velük a sariát.
A német biztonsági szervezetek figyelmeztetnek, hogy a kampány mögött szélsőséges világnézetet és militáns ideológiát képviselő hálózatok állnak. „A cél igazából az, hogy érdeklődést keltsenek és közelebb hozzák a szalafista eszméket az emberekhez, és a szélsőséges ideológiák irányába befolyásolják őket” – nyilatkozta a berlini biztonsági hatóság egyik szóvivője a Die Welt-nek. 

atv.hu/Petrőcz Jordán