835 ezren kérték az adó-visszatérítést

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2022. január 06. csütörtök

Összesen 835 ezer szja-visszatérítésre vonatkozó  nyilatkozat érkezett tavaly, ennek 81 százalékát online töltötték ki és csak 132 ezer volt a papíralapú dokumentum – tájékoztatta a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-t, aki kiemelte, hogy még mindig sokan hagyták az utolsó hétre a családi adó-visszatérítés februári kiutalásához szükséges nyilatkozat kitöltését.

Az utolsó öt napban, december 27-e és 31-e között mintegy 140 ezer nyilatkozat érkezett be az adóhatósághoz.
– December 31-én járt le az úgynevezett VISSZADO nyilatkozat benyújtására előírt határidő  A tavaly év végéig beküldött nyilatkozat kijavítására, helyesbítésére január 14-ig még van lehetőség, így például az utalási adatok is javíthatóak – emlékeztetett az államtitkár.
Az adó-visszatérítéshez való jogot azonban a szülők nem veszthetik el. Aki elmulasztotta 2021. december 31-ig benyújtani nyilatkozatát, és adatait az utaláshoz az adóhatóság nem ismeri, ő az adóhivatal által elkészített bevallási tervezetben, vagy az szja-bevallásában veheti igénybe az adó-visszatérítést.
Mint ismert, egyszeri intézkedésként a gyereket nevelő szülők visszakapják a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat az átlagfizetés mértékéig, vagyis egy adózó akár 800 ezer forintot is kaphat februárban az államtól. Nemcsak a munkabérből származó jövedelem adója jár vissza, hanem például a vállalkozói kivétet, a gyedet, az őstermelői és az ingatlan bérbeadásból származó jövedelmet terhelő adó is. Az ekhósok (egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás) az adóból szja-nak minősülő 9,5 százalékos részt, a katások (kisadózó vállalkozások tételes adója) pedig a befizetett adó negyedét kapják kézhez, a főállású katások például évi 150 ezer forinttal számolhatnak.
(24.hu)

You have no rights to post comments