Megváltozik a kóla receptje - de csak Amerikában

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. március 09. péntek
Csökkenti termékeiben a 4-metil-imidazol nev? vegyi anyag mennyiségét a Coca-Cola és a Pepsi. A két cég azért változtat a kóla üdít?k receptjén, hogy az új kaliforniai szabályozásnak megfelel?en ne kelljen rákkockázatra figyelmeztet? felirattal ellátnia a palackokat. Európában marad a régi recept.
Megváltoztatja népszerű üdítője receptjét a Coca-Cola és a Pepsi, hogy az új kaliforniai szabályozásnak megfelelően ne kelljen rákkockázatra figyelmeztető felirattal ellátnia a kólásdobozokat és palackokat. Az új recept szerint a kóla karamellszínezékében csökkentették a 4-metil-imidazol (4-MEI) vegyi anyag mennyiségét, amely Kalifornia államban a rákkeltő anyagok listájára került.
Kaliforniában már árulják az új recept szerint készült kólát, és forgalmazását az egész Egyesült Államokban tervezik. A két nagy üdítőgyártó és az ágazatot képviselő American Beverage Association ugyanakkor cáfolta, hogy egészségügyi kockázata lenne a kólának.
"A 4-MEI vegyi anyag egy tanulmány szerint egerekben és patkányokban rákkeltőnek bizonyult, ugyanakkor azt nem igazolták, hogy az emberi egészségre is veszélyes volna" - közölte az American Beverage Association. A szervezet jelezte, hogy a hozzá tartozó vállalatok továbbra is alkalmaznak karamellszínezéket a termékeikben, ugyanakkor ügyelnek arra, hogy az megfeleljen az új kaliforniai szabályozásnak.
"A fogyasztók nem fogják észrevenni a változást, és semmiféle egészségügyi kockázat miatt nincs okuk az aggodalomra" - fogalmazott a szövetség közleményében. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) szerint egy nap több mint ezer doboz Coca-Cola vagy Pepsi elfogyasztására lenne szükség ahhoz, hogy egy ember ugyanazt a dózis vegyi anyagot kapja, amit a kísérleti állatoknak adtak.
A BBC szerint a Coca-Cola közleményében azt is leszögezte, hogy Európában nem változtatnak a gyártási folyamaton. Az üdítőgyártó hangsúlyozta: Kalifornián kívül egyetlen szabályozó szerv sem tekinti problémának a karamellszínezékben használt 4-MEI mennyiségét.
(MTI)

You have no rights to post comments