Az Egyesült Államok megfigyelőlistára tette a Vatikánt

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. március 08. csütörtök
Nyugtalanítónak tartja az Egyesült Államok a helyzetet a vatikáni pénzmosás ügyében, ezért a Szentszék története során el?ször került fel Amerika megfigyelési listájára. A listán ott van még Portugália és Belgium, de Jemen és Egyiptom is.
Az Egyesült Államok most először feltette a Vatikánt arra a listára, amely a pénzmosás által érintett országokat tartalmazza. Az amerikai külügyminisztérium a kábítószer-csempészet elleni küzdelemről szerdán kiadott éves jelentésében Vatikánt aközé a 68 ország közé sorolta, ahol nyugtalanító a helyzet a pénzmosást és más pénzügyi bűncselekményeket illetően. Ebbe a csoportba került Belgium, Írország, Portugália és Dél-Korea, de például Egyiptom, Albánia vagy Jemen is.
Névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselők közlése szerint a Vatikán azért tartozik ebbe a csoportba, mert egyelőre nem világos, hogy a pénzmosás megakadályozását célzó, egy éve elfogadott intézkedéscsomag mennyire bizonyult hatékonynak. A Vatikán potenciálisan sebezhető a pénzmosás szempontjából, mivel a Szentszék és a világ többi része között jelentős nagyságú összegek fordulnak meg.
XVI. Benedek pápa 2010. december 30-án bocsátotta ki azt a rendeletet, amely szabályozza a Vatikán pénzügyi intézményeinek tevékenységét, átláthatóbbá és követhetőbbé téve a Szentszék pénzügyi tranzakcióit. Ennek alapján a Vatikán saját pénzügyi felügyeletet hozott létre, amelynek feladata, hogy nyomon kövesse a Vatikán valamennyi pénzmozgását, és kiszűrje a gyanús ügyleteket
(MTI)

You have no rights to post comments