Szép új világ - jön a klónozott hús!

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. február 20. hétfő

Természetesen csodálatosan szép érvekkel alátámasztva. Van itt környezetvédelem, állatvédelem és minden, ami csak tetszet?s. Itt a klónvilág: Holland kutatók jóvoltából ?szre elkészülhet annak a hamburgernek a prototípusa, amelyben a húst állatok meggyilkolása nélkül, ?ssejtekb?l kitenyésztett izomszövet alkotja - hangzott el egy kanadai konferencián. Mark Postnak, a Maastrichti Egyetem fiziológiai tanszékének vezet?jének célja, hogy laboratóriumban képes legyen a hús tökéletes élményét kínáló vázizomszövetet hatékony módon el?állítani, és ezzel a technológiával gyakorlatilag felváltani a hagyományos állattenyésztési ágazatot és a húsipart.

"Az első burger alapanyaga még kísérleti stádiumban van, de elszántuk magunkat arra, hogy őszre néhány száz apró szövetdarabot hozunk létre, aztán húspogácsát készítünk belőle" - mondta Post. Az egyetem a projektre 250 ezer eurós támogatást nyert el egy névtelen magánadományozótól, aki elkötelezett a környezet, a világ élelmezése és az életet megváltoztató technológiák iránt.

Post az Amerikai Tudományfejlesztő Társaság (AAAS), a világ legnagyobb tudományos szervezete vancouveri nagyszabású konferenciáján számolt be. Többen egyetértettek azzal, hogy az effajta hús létrehozása csökkentené az élelmiszeripar egészségügyi és környezeti terhelését. A hagyományos hús- és tejtermelés több földterületet, vízmennyiséget, takarmánynövényt és hulladékkezelést igényel, mint az összes többi élelmiszeripari ágazat együttvéve.

Számítások szerint az emberiség húsigénye 2050-re a jelenleginél hatvan százalékkal magasabb lesz, annak ellenére, hogy a legeltetésre alkalmas területek már most túlhasználtak. Az ENSZ környezetvédelmi programja 2010-ben globális vegetáriánus életmódot javasolt az állattenyésztés környezeti kárának enyhítése érdekében.

(MTI)

You have no rights to post comments