Heisler András és Erdő Péter levélváltása a nizzai terrortámadás kapcsán

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2020. október 30. péntek

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke levelet írt  Erdő Péter bíborosnak  az október 29-i nizzai merénylettel kapcsolatban, amelyre az esztergom-budapesti bíboros érsek válaszolt:

Tisztelt Eminenciás Bíboros Úr!

Közösségünk elszoruló szívvel olvasta a nizzai Notre-Dame-templomban történt borzalmas mészárlásról szóló beszámolókat. Embertársaink értelmetlen halála miatt érzett fájdalmunknak különös súlyt ad, hogy ma Franciaországban keresztény hívő emberek szenvedtek mártíromságot egy szakrális helyen: az áldozatok a hitük és vallásuk miatt haltak kegyetlen halált. A zsidó közösség sajnos jól ismeri azokat a lassan gyógyuló sebeket, amelyeket egy ilyen rettenetes támadás képes ejteni egy társadalomban.

A Dohány utcai zsinagógában tegnap még Ön mellett helyet foglalva, együtt, az Ön megtisztelő jelenlétében ünnepelhettük Arthur Schneier főrabbi 90. születésnapját – ma pedig ezt a fájdalmas levelet kell az Ön számára megfogalmaznunk. Ám ebben a tragikus élethelyzetben a legfontosabb hangsúlyt az „együtt” szóra helyezem: együtt vagyunk az örömben, együtt vagyunk a részvétben és fájdalomban!

Tisztelt Eminenciás Bíboros Úr!

Kérem, hogy a nizzai szörnyűség miatt fogadja a Mazsihisz közösségének mély együttérzését, egyúttal tolmácsolja támogatásunkat keresztény embertársaink felé!

Heisler András elnök,
Mazsihisz

*

Erdő Péter bíboros válaszlevelét az alábbiakban adjuk közre.

Igen tisztelt Elnök Úr!

A nizzai szörnyű merénylet alkalmából küldött együttérző sorait hálásan köszönöm.

Kérem az Örökkévalót, hogy áldja meg mindazokat a szolidáris és becsületes törekvéseket, amelyek az ember méltósága, a vallásszabadság védelmére irányulnak.

Ma különösen fontos, hogy a zsidók és a keresztények példát adjanak a kölcsönös tiszteletre és a szolidáris szeretetre.

Őszinte nagyrabecsüléssel

Erdő Péter bíboros

Magyar Kurír

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés