A legnagyobb rovar volt a világon

Kategória: Érdekességek Megjelent: 2023. november 01. szerda

Jóval a madarak kora előtt hatalmas, szitakötőszerű állatok repkedtek a levegőben. A Meganeuropsis permiana a valaha élt legnagyobb ismert rovar volt – írja az IFLScience. A faj szárnyfesztávolsága a 71 centimétert is elérte, nagyjából akkora lehetett, mint egy házi galamb.

A rovar sokban emlékeztetett a mai szitakötőkre, de egy külön rendet alkotott rokonaival – ez volt a Meganisoptera. A csoport tagjai mintegy 275 millió éve, a Pangaea szuperkontinens korában éltek. A periódusban elképesztő sokféleség alakult ki a rovarok világában.
A Meganeuropsis nemből két faj is ismert, a nagyobbat, a Meganeuropsis permianát 1939-ben írták le egy kansasi lelet alapján. Nem sokkal később egy hasonló, ám kisebb állatot is felfedeztek, ez a Meganeuropsis americana nevet kapta. Az ősi rovarok megtalálása nem egyszerű, hiszen nincsenek csontjaik, amelyek megkövesedhetnének.
A kutatók úgy vélik, a Meganeuropsis permiana nagyon közel járt a rovarméret felső határához. Ezen ízeltlábúak nagyságát korlátozza külső vázuk: az egyedek folyamatosan vedlenek, ami igencsak energiaigényes folyamat. A másik akadály, hogy a rovarok légzését segítő apró csövek hatékonysága egyre csökken a méret növekedésével.
(24.hu)