Tíz ókori rejtély

Kategória: Érdekességek Megjelent: 2023. október 21. szombat

...melyet máig sem sikerült teljes egészében kibogozni:

Az óriások borospoharai
Több ezer mohával borított kőkorsó áll Laoszban: vannak köztük 3 méter magas és többtonnás súlyú darabok is, némelyik önmagában áll, míg egyesek többszázas csoportokba rendeződve késztetik gondolkodásra a kutatókat.
Az nem valószínű, hogy a legenda, miszerint óriások poharai voltak ezek, igaz lenne, abban több igazság lehet, hogy temetkezési urnák voltak, de hogy hogyan kerültek ide, az még mindig teljes rejtély.
Egyes darabokat időszámításunk előtt 1240-re datálják a kutatók, ami ellentmond a temetkezési felhasználással, mivel a környéken feltárt emberi maradványok ennél későbbi eredetűek. Sajnos sok korsó olyan területen áll, mely gyakorlatilag megközelíthetetlen a vietnámi háborúban hátrahagyott, fel nem robbant lőszerek miatt, ezért is halad lassan a vizsgálódás.

A valódi Atlantisz
Thonisz-Herakleion jelentős kikötője volt Egyiptomnak Alexandria megalapítását megelőzően, azonban az időszámításunk előtti második században történt itt valami: a kutatók egyelőre csak találgatni tudnak azzal kapcsolatosan, hogy mi vezethetett a város központjának összeomlásához. Az elméletek közt szerepel szökőár, földrengés és árvíz is, mindenesetre annyi biztos, hogy az egykor virágzó város víz alá került.
A legenda szerint Szép Heléna és Héraklész is töltött időt a városban, mely teljes mértékben eltűnt a szem elől, majd a kétezres években sikerült feltárni a víz alatti romokat. Szobrokat, állatszarkofágokat, templomromokat, cserépdarabokat, ékszereket, érméket, sőt 2400 éves gyümölcskosarakat is kiemeltek a hullámok közül azóta.

Vitatott amforák a brazil partok környékén
Robert Marx tengeri kutató, akinek munkásságát finoman szólva nem kíséri egyöntetű elismerés, még 1982-ben állt elő azzal, hogy római kori amforákat talált Brazília partjainál, melyek azt igazolják, hogy a rómaiak voltak az első európaiak, akik eljutottak a dél-amerikai ország közelébe.
Ezzel szerinte mintegy ezer évvel megelőzték a portugálokat – bizonyítani azonban nem sikerült a tézist, mivel a brazilok fosztogatásra hivatkozva megtiltották, hogy folytassa tengeri feltárásait.
Marx azzal vádolja a brazilokat, hogy szándékosan üledéket szúrtak felfedezésére, hogy ne kelljen átírniuk a történelmet. Az ügyet azóta nemigen bolygatja senki.

Nazca-vonalak: a rejtély, melyet mindenki ismer
Egy, még az inkákat megelőző civilizáció tagjai kétezer éve véstek rejtélyes rajzokat egy perui síkságra: ezeket akkor fedezte fel az emberiség, amikor a repülés elterjedésével az 1930-as években felülről is sikerült megpillantani az ábrákat.
Mostanra több mint ezer rajzolat ismert, van köztük egyenes vonal, mely közel 50 kilométeren át húzódik, de geometriai alakzatok és állatábrázolások is akadnak a vonalak közt bőven.
Még tavaly is felfedeztek korábban nem ismert rajzokat, szám szerint 168-at, viszont egyelőre senki sem tudja, mi az értelme ezeknek.

Egy másik perui rejtély is akad
A Pisco-öbölben található a Paracas Candelabra: több mint 180 méter magas rajzolat egy domboldalon található, sem arra nem sikerült rájönni, mit ábrázol, sem arra, hogy miért vésték ide.

Peruban van még valami
Cuzco mellett állnak az 1400-as években felhúzott Sacsayhuamán erőd maradványai: Machu Picchuhoz hasonlóan inka munkások valahogyan hatalmas sziklákat mozgattak ide, melyeket a kőművesek kizárólag bronz- és kőszerszámokkal vágtak ki és habarcs nélkül illesztettek össze. A kolosszális oltárszerű építmény szinte megépíthetetlennek tűnik, így máig nem értjük, hogyan tudták felhúzni.

A megfejthetetlen kézirat
Próbálkozott vele az Enigma atyja, Alan Turing és az FBI is, de mégis mindmáig rejtély, hogy mit is tartalmaz az a kézirat, mely némiképp kilóg válogatásunkból, ugyanis nem ókori, de annál rejtélyesebb. A Voynich-kézirat egyesek szerint körmönfont átverés – Wilfrid Voynich 1912-ben tárta a nyilvánosság elé, állítása szerint középkori, és egy várban őrizték szigorúan. A jelenleg a Yale-en található és kutatható kézirat látszólag ősi nyelven vagy kóddal íródott, nem létező növények és meztelen alakok adják illusztrációit.

Kleopátra sírja
Azt mindenki tudja, hogy Kleopátra öngyilkosságot követett el – azt azonban senki sem, hogy hol nyugszik ő, illetve Antonius. Egyesek szerint Alexandria volt a nyughelyük, melyen 365-ben átsöpört a szökőár. Mások a Nílus-deltában vagy egy Ízisznek és Ozirisznek szentelt templomban tudnák elképzelni végső nyugvóhelyüket.

Jonaguni titka
A japán sziget partjainál található egy víz alatti, piramisszerű épület: egyesek szerint ez egy ősi civilizáció keze nyoma, mások szerint ugyanakkor egyszerűen csak a föld mozgása alakította ki ilyenre.

Stonehenge misztériuma
Az ötezer éve megkezdett építkezések eredményeképp felállított sziklatömbökkel kapcsolatos konszenzus szerint valamiféle temetkezési hely lehet az épület, ettől azonban sokan vannak még olyanok, akik úgy vélekednek, hogy egyéb – ceremoniális, vallási vagy terapeutikus – funkciói is lehetnek.
(divany.hu)