Amikor majdnem kihalt az emberiség

Kategória: Érdekességek Megjelent: 2023. szeptember 07. csütörtök

Egy friss tanulmány szerint az emberiség 900 ezer évvel ezelőtt majdnem kipusztult, amikor az emberi populáció már csak 1280 szaporodásra képes egyedre csökkent. Az emberiség lélekszáma közel 117 ezer évig ilyen alacsony volt.

A Science című folyóiratban augusztus 31-én megjelent elemzés egy új számítógépes modellen alapul, amelyet kínai, olasz és amerikai tudósok dolgoztak ki. A statisztikai módszerrel 3154 mai emberi genomból származó genetikai információt dolgoztak fel – írja a CNN.
A tanulmány szerint az emberiség őseinek mintegy 98,7 százaléka kihalt.
A kutatók szerint a populáció összeomlása korrelál a fosszilis feljegyzésekben keletkezett réssel, ami valószínűleg egy új hominin faj megjelenéséhez vezetett, amely a modern ember, vagyis a Homo sapiens és a neandervölgyiek közös őse volt.
A felfedezés új fejezetet nyit az emberi evolúció kutatásában, mert számos kérdést vet fel, például azt, hogy ezek az egyedek hol éltek, hogyan győzték le a katasztrofális éghajlati változásokat, és hogy a természetes szelekció hogyan gyorsította fel az emberi agy evolúcióját – közölte a tanulmány vezető szerzője, Yi-Hszuan Pan, a Kelet-kínai Normal Egyetem tudósa. A kutatócsoport szerint az emberi populáció létszámának csökkenése az éghajlat drámai változásának volt köszönhető.
A tudósok szerint a tűzhasználat, valamint az emberek számára kedvezőbb klíma miatt – 813 ezer évvel ezelőtt – gyors népességnövekedés következett be.
A kutatók által használt számítógépes modell a modern emberi genomokban található hatalmas mennyiségű információt használja fel arra, hogy következtetéseket vonjon le arról, mekkora lehetett az emberi populáció a történelem bizonyos pontjain.
A kutatók ötven ember genetikai szekvenciáját használták fel a vizsgálathoz.
(index.hu)