Érdekesség: Milyen ízeket érzékelnek a macskák?

Kategória: Érdekességek Megjelent: 2023. június 19. hétfő

A kutatók már régóta vizsgálják, miként érzékelik a cicák az ízeket. Különösképp a macskák édes íz érzékelésére kíváncsiak, mivel nagyon megoszlanak a tapasztalatok a cicatartók körében: míg egyes jószágokat teljesen hidegen hagynak a finomságok, más cicák szívesen falatoznak belőlük. A tudósok a vizsgálatok során arra az eredményre jutottak, hogy a macskáknál – látszólag egyedülállóan az emlősök között – nem termelődik az egyik fehérje, amely az édes íz érzékeléséért felel. Ennek alapján nem képesek azonosítani az édes ízt.

Így azt feltételezhetjük, hogy amikor valamilyen édességet falatozna, akkor annak az ízét nem olyannak érzékelik, mint mi.

A biológiájuk az oka
Mivel a macskák obligát húsevők, azaz a szervezetük kifejezetten a hús feldolgozására lett „kitalálva”, így nincs is szükségük szénhidrátra. Emiatt arra sincs szükség, hogy a szénhidrátok édességét érzékelje. Ezen felül sokkal kevesebb ízlelőbimbójuk is van, mint az embereknek: míg nekünk körülbelül 9000 jutott, nekik mindössze 500 körül.
A cicák bizonyos értelemben a saját egészségüket is védik azzal, hogy nem esznek olyan ételeket, amelyeket nem tudnak feldolgozni, és amelyek nem tesznek jót nekik.
 
Miért van szénhidrát a macskaeledelekben?
Jogosan merül fel a kérdés, hogy ha mindez így van, akkor miért van számos macskaeledelben jelentős mennyiségű szénhidrát, például gabonák? Ennek oka feltételezhetően pusztán anyagi: többe kerül magas hústartalmú állateledelt előállítani.
Szerencsére ma már egyre több magas fehérjetartalmú macskaétek érhető el a boltok polcain. Ez az egészségvédelem szempontjából is remek hír! A sok szénhidrát amellett, hogy terheli a macskák emésztését, esetükben is elhízáshoz vezethet. Továbbá a cukorbetegség kockázatát is növeli.

A keserű íz életmentő lehet
Bár az édes íz élvezetével nem áldotta meg a macskákat a természet, a keserűt nagyon is jól érzékelik. Ennek jelentősége az, hogy így könnyen felismerik a romlott vagy veszélyes ételeket.
Érdekes feltételezés, hogy a cicák másképp érzékelik a zsírokat is. Mintegy ízként. A szakemberek egy része ebben látja az okát annak, hogy egyes macskák megesznek édes dolgokat is: valójában azok zsírosságát élvezik ilyenkor, mintsem desszert-jellegét. További magyarázat az édességek iránti vonzódásra a textúra: a folyékony, krémes állag is vonzhatja a cicát.
(azenmacskam.hu)